Home Pertahanan dan Keselamatan Kadet Malaysia terpilih ke Akademi Tentera Udara AS

Kadet Malaysia terpilih ke Akademi Tentera Udara AS

by Bernama

KUALA LUMPUR, 5 JUN – Menghadapi persaingan sengit dari seluruh dunia, Akmal Musyrif Mohd Shariff berjaya mendapat tempat yang diidamkan di Akademi Tentera Udara Amerika Syarikat (USAFA) yang berprestij pada tahun ini, menyertai beberapa pelajar Malaysia yang melakar kejayaan sama sebelum ini.

Akmal Musyrif, 20, graduan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), akan mendaftar dalam tempoh dua minggu di Colorado, Amerika Syarikat (AS).

Timbalan Ketua Perwakilan Kedutaan AS, Manu Bhalla, menyerahkan surat penerimaan itu dalam satu majlis yang diadakan di sini Selasa, dan berkata, pencapaian berkenaan terus menunjukkan kerjasama yang kukuh dan berkembang antara AS dan Malaysia.

“Kerjasama antara Malaysia dan AS telah membuka peluang dan pertukaran luas untuk pelajar Malaysia datang ke AS dan rakyat Amerika datang ke Malaysia untuk melanjutkan pelajaran mereka.

“Ini (akademi ke akademi) adalah sebahagian daripada kerjasama yang hebat ini,” kata Bhalla.

Tahun ini, 95 negara dipelawa untuk menamakan calon, dengan matlamat untuk mendaftarkan pelajar asing di setiap akademi perkhidmatan AS.

Bagi Akmal Musyrif, beliau teruja untuk memulakan perjalanan baharu sebagai kadet yang belajar di luar negara.

Apabila ditanya sama ada beliau juga akan bertanggungjawab untuk kemas kini media sosial seperti kadet-kadet sebelumnya, beliau menjawab, “Saya ingin melakukan perkara yang sama untuk terus memberi inspirasi kepada golongan muda di luar sana. Belajar dengan baik dan belajar di luar negara.”

Akmal Musyrif bakal menamatkan pengajian pada 2028. – Bernama

#UPNM #pertahanan #kadet #Malaysia #airtimes

Related Articles

Leave a Reply