Home Pertahanan dan Keselamatan M1941 Johnson LMG (Light Machine Gun)

M1941 Johnson LMG (Light Machine Gun)

by Muaz Rizqi

Dalam era masa kini, senjata api telah menjadi salah satu elemen kunci yang membentuk dinamika medan perang dan hasil pertempuran. Perang Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua khususnya menjadi panggung bagi evolusi dan penggunaan yang luas dari berbagai jenis senjata api yang membentuk cara perang di abad ke-20.

M1941 Johnson Light Machine Gun, yang dikenali sebagai Johnson and the Johnny gun dan M1941, ialah mesingan ringan Amerika Syarikat yang telah dihasilkan pada akhir 1930. Senjata itu telah dibangunkan oleh Melvin Johnson semasa Perang Dunia ke II.

Selama Perang Dunia ke II, M1941 Johnson digunakan oleh pasukan tentera darat Amerika Syarikat dan beberapa unit khas seperti pasukan Marinir Amerika. Reka bentuknya yang menarik dan ringan secara langsung membuatnya mudah untuk dikendalikan oleh individu di medan perang.

M1941 turut digunakan oleh tentera Filipina semasa Perang Dunia II di bawah pendudukan tentera Jepun dari 1942 hingga 1945 dan selepas perang dari 1945 hingga 1960-an. Senjata itu sangat terkenal ketika di mana ia digunakan semasa Pemberontakan Hukbalahap pada tahun 1946 hingga 1954.

Pemberontakan Hukbalahap yang terdiri daripada kebanyakannya petani yang ditubuhkan untuk melawan tentera Jepun di Luzon Tengah. Selepas tamatnya Perang Dunia II, Hukbalahap memberontak terhadap Kerajaan Filipina pimpinan Presiden Manuel Roxas, dan berlarutan sehingga ditewaskan pada tahun 1954 semasa Ramon Magsaysay menjadi Presiden Filipina.

Senjata ini mempunyai banyak persamaan dengan FG 42 Jerman. Kedua senjata itu menembak dari bolt terbuka semasa dalam automatik dan bolt tertutup semasa dalam separa automatik. Kadar pembakaran juga boleh dilaraskan dari 200 hingga 600 pusingan seminit.

M1941 menggunakan majalah berputar 10 pusingan yang unik dan stok dua keping, senjata itu menggunakan 5 klip penjalur bulat yang sama digunakan oleh raifal M1903. Senjata ini sesuai digunakan oleh pasukan Infantri atau Divisyen Berperisai, kerana M1941 paling sesuai untuk pertempuran jarak dekat.

Raifal itu turut dilengkapi dengan laras sepanjang 560mm serta mempunyai berat purata 4.31kg.
Senjata itu menggunakan peluru yang berkaliber 7×57mm Mauser.

Meskipun tidak terkenal seperti M1 Garand, M1941 tetap memiliki warisan yang penting dalam sejarah senjata api Amerika Syarikat. Meskipun jumlah penghasilannya lebih sedikit berbanding dengan senjata lain, penggunaan dan penerimaan di medan perang telah membuktikan keberkesanan M1941 ketika digunakan.

Senapang serbu M1941 Johnson tidak hanya merupakan senjata peninggalan yang bersejarah, tetapi juga simbol daripada inovasi dan ketahanan dalam kemajuan teknologi senjata api. Meskipun senjata itu memiliki beberapa kelebihan, namun M1 Garand lebih dominan dalam persediaan militer Amerika Syarikat pada ketika itu. -airtimes

Related Articles

Leave a Reply