Home Pertahanan dan Keselamatan Senapang Mesingan Kecil Soviet, PPSh-41 Shpagin

Senapang Mesingan Kecil Soviet, PPSh-41 Shpagin

by Muaz Rizqi

Submesingan atau mesingan kecil SMG (Submachine Gun) merupakan senjata api yang mempunyai kemampuan menembak secara semburan automatik. Konsep senjata api ini pertama kali digunakan pada tahun 90-an, dimana ia dilekapkan pada kenderaan atau menembak secara automatik.

Pistolet-Pulemyot Shpagina atau dikenali sebagai Shpagin (PPSh-41), ialah merupakan senjata yang direka oleh Georgi Shpagin. Shpagin secara rasmi telah menggantikan PPD-40 pada tahun 1941. Tentera Soviet memanggil Shpagin dengan nama “Papasha,” yang bermaksud “Ayah” dalam bahasa Rusia, memberi makna kebolehpercayaan dan keberkesanan senjata itu.

Shpagin telah banyak digunakan semasa Perang Dunia II, kerana ia merupakan SMG yang paling banyak dihasilkan sepanjang tempoh peperangan ketika itu. Shpagin telah dibangunkan sewaktu terjadi Perang Musim Sejuk yang menentang Finland iaitu sekitar akhir tahun 1930.

Di dalam perang ini telah menunjukkan bahawa senapang mesingan ringan itu adalah senjata yang baik untuk pertempuran jarak dekat. Kesatuan Soviet juga mencuba Shpagin dalam membentuk sokongan udara dekat. Mereka meletakkan berpuluh-puluh Shpagin pada beberapa pesawat mereka.

Senjata itu bukan sahaja digunakan oleh Kesatuan Soviet tetapi juga melihat perkhidmatan dengan pelbagai negara beberapa buah negara lain. Senjata itu juga turut menjadi simbol gerakan komunis dan sosialis semasa Perang Dingin.

Selain itu, Shpagin telah menggunakan kartrij 7.62x25mm Tokarev dan mempunyai kadar kitaran yang sangat tinggi sehingga 900 pusingan seminit. Kaliber yang digunakan itu sangat terkenal dengan keupayaan yang mampu menembusi perisai.

Shpagin turut mempunyai kadar api yang tinggi untuk SMG dan boleh dilengkapi dengan majalah dram sama seperti M1A1 Thompson senjata dari Amerika Syarikat. Kartrij itu terkenal dengan halaju tinggi dan biasanya digunakan dalam senapang mesingan ringan Soviet dan juga pistol semasa pertengahan abad ke-20.

Selain digunakan semasa Perang Dunia II, senjata itu juga turut digunakan dalam beberapa konflik iaitu Perang Korea, Perang Vietnam, Perang Iraq, Perang Syria, Perang Iran, Perang Pertama Indo-China dan banyak lagi.

Shpagin ialah senapang ringan legenda yang berfungsi sebagai simbol kekuatan tentera Soviet semasa Perang Dunia II dan seterusnya. Oleh kerana kadar tembakan, kebolehpercayaan dan kesederhanaan luar biasa yang akhirnya ia dibekalkan kepada ketenteraan pada ketika itu. -airtimes

Related Articles

Leave a Reply