Home Pertahanan dan Keselamatan BAJET 2024: KDN perkasakan peranan dalam memastikan keselamatan, ketenteraman awam

BAJET 2024: KDN perkasakan peranan dalam memastikan keselamatan, ketenteraman awam

by Zaki Salleh

KUALA LUMPUR, 16 Oktober – Kementerian Dalam Negeri (KDN) terus memainkan peranannya dalam memastikan keselamatan dan ketenteraman awam sentiasa terpelihara termasuk memperkukuhkan keselamatan di sempadan termasuk perairan.

Justeru, dengan peruntukan sebanyak RM19,066,051,500 yang diumumkan pada pembentangan Bajet 2024, ia dapat memperkasakan jabatan serta agensi di bawah KDN.

Ini menyaksikan kenaikan sebanyak RM547,360,200 atau 2.95% berbanding Bajet 2023 sebanyak RM18.518.691,300.

Peningkatan peruntukan KDN ini menggambarkan peranan penting kementerian tersebut sebagai pemangkin kerangka ‘Ekonomi MADANI: Memperkukuh Perpaduan & Keselamatan Negara’

KDN dalam kenyataan menyebut, ini memperlihatkan kerajaan serius dalam usaha memastikan agensi penguatkuasaan terus memperhebatkan tindakan.

Ini dalam memelihara kesejahteraan rakyat, menangani ketirisan hasil,  memperketatkan langkah kawalan penyeludupan dan meningkatkan usaha penguatkuasaan.

“Ia melibatkan operasi secara bersepadu Jabatan Imigresen Malaysia (JIM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan agensi-agensi penguatkuasaan lain.

“Sehubungan itu, KDN amat berbesar hati atas perhatian dan peruntukan yang diberi oleh kerajaan,” ujar kenyataan tersebut.

Antara inisiatif di bawah KDN penyediaan penempatan sementara kanak-kanak dan pusat tahanan imigresen dengan peruntukan sebanyak RM10 juta.

KDN juga meneruskan program Menyemai Kasih Rakyat (MEKAR) yang menawarkan perkhidmatan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) melalui sebahagian peruntukan RM26 juta yang diumumkan.

Dalam menangani jenayah penipuan atas talian pula, RM20 juta diperuntukkan bagi meningkatkan fungsi Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC).

“Sebanyak RM20 juta bagi Geran Pertubuhan Madani untuk pelaksanaan program-program kesukarelaan, perpaduan serta aktivit pencegahan jenayah dan bencana dalam komuniti.

“Sebuah agensi tunggal sempadan negara atau Single Border Agency (SBA) ditubuhkan dan peruntukan RM20 juta bagi menyelenggara dan memperoleh harta modal atau aset di pintu-pintu masuk antarabangsa negara.

“Pembinaan tujuh  pos imbangan antaranya di Melkin dan Pa’ Daleh, Sarawak, pos keselamatan di Sunga Desa Aji Kuning, Pulau Sebatik, Sabah serta kena awalan pembinaan dua ICQS di Nabawan dan Kalabakan, Sabah.

“Tidak ketinggalan penambahan aset-aset perairan melibatkan 9 buah kapal ronda generasi baharu dan bot pemintas Agensi Penguatkuasaan Mantim Malaysia (APMM).

“Seterusnya pembelian 7 buah pesawat kapal terbang twin engine dan 5 buah helikopter ringan PDRM,” ujar kenyataan itu.

Dalam aspek kebajikan warga pula, sebahagian daripada peruntukan RM2.4 billion bagi pembinaan kuarters anggota polis dan penjawat awam.

Manakala sebahagian daripada peruntukan RM5 juta bagi penambahan bilangan anjng K9 untuk polis bagi tujuan pencegahan jenayah dan dadah.

Kerajaan juga menyediakan ganjaran kepada agensi penguatkuasa termasuk PDRM sebagai menghargai komitmen dalam membanteras ketirisan hasil negara. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply