Home Pertahanan dan Keselamatan Biro Jenayah Hidupan Liar perkasakan peranan PDRM lindungi khazanah negara

Biro Jenayah Hidupan Liar perkasakan peranan PDRM lindungi khazanah negara

by Zaki Salleh

IPOH, 9 Oktober – Kesungguhan untuk memerangi jenayah melibatkan hidupan liar dipergiatkan menerusi penubuhan Biro Jenayah Hidupan Liar atau Wildlife Crime Bureau (WCB)/Perisikan Siasatan Khas (PSK).

Biro ini diletakkan di bawah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri & Ketenteraman Awam PDRM (KDNKA) Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Penubuhan WCB bagi menyokong usaha kerajaan melindungi dan memelihara khazanah negara daripada sebarang ancaman jenayah termasuk pada peringkat global.

PDRM telah mengambil langkah menggabungkan unit tersebut dengan Cawangan Perisikan Siasatan Khas (CPSK) yang sedia ada di bawah Jabatan KDNKA dengan penjenamaan semula sebagai WCB/PSK.

Penstrukturan semula itu telah membawa kepada kekuatan terkini WCB/PSK berjumlah 78 pegawai dan anggota yang mampu bergerak sendiri sebagai salah satu daripada elemen dalam Jabatan KDNKA.

Terdahulu, majlis perasmian WCB/PSK telah disempurnakan Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Razarudin Husain di Pusat Latihan Pasukan Gerakan Am (PGA), Ulu Kinta.

Pada sidang media yang diadakan, Razarudin berkata, pentingnya penubuhan WCB/PSK ini adalah berikutan kes pemburuan harimau Malaya yang berdepan kepupusan.

Katanya, nilai pasaran harimau Malaya yang mencecah AS$55,000 menyebabkan ia menarik minat pada pemburu haram.

“PDRM serta Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) bercadang menaikkan hukuman serta denda Akta Pemuliharaan  Hidupan Liar 2010.

“Hukuman denda ketika ini adalah RM500,000 dinaikkan kepada RM1 juta dan penjara 10 tahun kepada 15 tahun kepada pemburu-pemburu haram,” ujarnya.

Dalam pada itu, kebimbangan terhadap kegiatan pemburu-pemburu haram wajar diperangi apabila sebanyak RM40.28 juta hasil hutan dan hidupan liar dirasmpas sepanjang tahun ini menerusi

Operasi Bersepadu Khazanah (OBK).

Antaranya burung helang, murai batu, gading gajah, burung macau, rusa, kijang, harimau dan kucing batu.

Rampasan lain ialah ular sawa, babi hutan, burung bayan nuri dan serindit selain hasil hutan termasuk kayu gaharu.

Jumlah yang ditahan pula seramai 175 orang termasuk pemburu haram dengan 115 orang daripadanya adalah orang tempatan.

Untuk tempoh sama pada tahun lalu pula nilai rampasan adalah sebanyak RM85.99 juta, ini menunjukkan penurunan yang turut disumbangkan oleh tugas penguatkuasaan.

Manakala rondaan hutan juga berjaya mengesan 181 jerat hidupan liar dan 47 khemah pendatang asing tanpa izin (PATI).

Turut dikesan ialah 36 kesan tebangan pokok karas selain 485 kesan pencerobohan dikenal pasti.

OBK yang dilaksanakan sejak September 2019 bertujuan membanteras pencerobohan, pembalakan haram, mencuri hasil hutan negara dan pemburuan hidupan liar.

Ia bagi menguatkuasakan undang-undang di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010.

Bersama lain-lain pasukan penguat kuasa, PDRM menggerakkan Batalion Senoi Praaq Pasukan Gerakan Am (PGA) dalam OBK.

OBK yang dilaksanakan Kementerian Tenaga dan Sumber Asli melalui PERHILITAN juga dipilih  antara pemenang Anugerah Penguatkuasaan Alam Sekitar Asia 2020. – airtimes.my

#AirTimes #PDRM #Keselamatan

Related Articles

Leave a Reply