Home Teknologi Pertahanan #Pertahanan: Sistem pelancar bom tangan automatik (AGL) MK 19 40 mm

#Pertahanan: Sistem pelancar bom tangan automatik (AGL) MK 19 40 mm

by Muaz Rizqi

Di dalam dunia peperangan, bom adalah salah satu senjata atau teknologi yang direka khas bagi menghasilkan sebuah letupan besar mahupun berskala kecil. Namun keberkesanan sesebuah persenjataan adalah amat penting bagi menjayakan strategi bagi memenangkan sesebuah persengketaan.

MK 19 40 mm AGL (Pelancar bom tangan automatik) adalah salah satu senjata yang menjadi pilihan dan sesuai digunakan dalam unit infantri bagi menghadapi peperangan moden pada masa kini.

Keupayaan senjata itu mempunyai peluru yang pantas dan menghasilkan letupan tinggi dan secara tidak langsung menjadikan senjata itu sebagai pilihan pasukan ketenteraan di serata negara seperti Afghanistan, Chile, Iran, Israel, Mexico, Portugal dan banyak lagi termasuk juga Malaysia.

Seterusnya, MK 19 ini pada asalnya dibangunkan bagi kegunaan Tentera Laut Amerika Syarikat bagi rondaan yang menggunakan bot di kawasan sungai semasa menghadapi konflik dengan negara Vietnam pada tahun 1965.

Pelancar bom tangan MK 19 (disebut Mark 19) yang dilekapkan di atas bot peronda semasa Perang Vietnam.

Teknologi senjata ini direka pada pertengahan 1960-an dan digunakan secara meluas semasa peringkat akhir perang Vietnam dan direka untuk kegunaan darat yang kini dihasilkan oleh General Dynamics Armaments, Amerika Syarikat.

Pelancar bom tangan model awal (mungkin prototaip) MK 19 tidak mempunyai optik dan cengkaman untuk pemegang.

Mk 19A ialah senjata mudah alih manusia yang boleh menembak dari kedudukan yang dipasang tripod atau dari pelekap kenderaan kerana senjata itu sahaja mempunyai berat 77.6 paun (35.2 kg).

Selanjutnya, kadar kitaran api ialah 325 hingga 375 rpm dan kadar kebakaran praktikal ialah 60 pusingan dalam satu minit atau 40 rpm semasa kebakaran berterusan.

MK 19 40 mm (AGL) versi terkini yang dikendalikan oleh Tentera Amerikas Syarikat di atas tripod.

Selain itu, keupayaan senjata itu boleh membunuh sesiapa sahaja dalam radius 5 meter (16 kaki) dan mendatangkan kecederaan dalam radius sekitar 15 meter (49 kaki).

Jangkauan maksimum ialah 2 km, walaupun penglihatan hanya digredkan kepada 1.500 ela dan dilaporkan begitu tepat ketika bom tangan itu dilancarkan pada jarak lebih 1 km.

Dalam masa itu, pelurunya juga boleh menembusi dua inci (5.1 cm) perisai homogen yang bermaksud boleh menembusi kebanyakan kenderaan tempur infantri dan pengangkut kenderaan yang berperisai.

Di samping itu, Tentera Darat Malaysia juga tidak ketinggalan dalam penggunaan teknologi persenjataaan seperti MK 19 tersebut dan digunapakai dalam unit infantri.

Akhir sekali, teknologi persenjataan sebegini penting dalam memastikan keselamatan dan kedaulatan negara terjamin serta dapat mengatasi ancaman daripada anasir-anasir luar pada masa hadapan. -airtimes

Related Articles

Leave a Reply