Home Pertahanan dan Keselamatan 2 kadet Akademi Latihan Ketenteraan lanjutkan pengajian ke Amerika Syarikat

2 kadet Akademi Latihan Ketenteraan lanjutkan pengajian ke Amerika Syarikat

by M.Daim

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=lsXlT1y69jM[/embedyt]

KUALA LUMPUR, 8 JUN – Seramai 2 kadet dari Akademi Latihan Ketenteraan (ALK) telah terpilih untuk meneruskan pengajian mereka di akademi ketenteraan berprestij di Amerika Syarikat.

Penyertaan 2 kadet ALK ini merupakan antara 15 calon dari 89 buah negara yang dijemput untuk menyertai pemilihan program itu.

Kadet Ummi Annur Syahmina Sohaini akan melanjutkan pelajaran ke Akademi Tentera Udara Amerika Syarikat di Colorado. Beliau merupakan kadet wanita yang ketiga telah dipilih untuk menyertai program ini.

Kadet Ummi Annur Syahmina Sohaini akan memulakan pengajian di Akademi Tentera Udara Amerika Syarikat di Colorado.

Sementara itu, Kadet Muhammad Faidh Izzuddin Mat Sahari akan menyertai Akademi Tentera Amerika Syarikat di West Point, New York.

Kedua-dua kadet adalah berusia 20 tahun.

Pihak kedutaan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur telah mengadakan satu majlis ringkas bagi meraikan kejayaan kedua-dua kadet tersebut, hari ini.

Duta Amerika Syarikat ke Malaysia, Brian D. McFeeters mengucapkan tahniah kepada kedua-dua kadet yang telah terpilih untuk menyertai program tersebut.

Menurut beliau, Kadet Ummi Annur Syahmina Sohaini dan Kadet Muhammad Faidh Izzuddin Mat Sahari telah melalui pemilihan yang kompetitif sebelum berjaya menyertai program itu.

Tambahnya, calon-calon yang dijemput dari 89 buah negara telah dinilai dari segi akademik, keupayaan fizikal, perwatakan dan daya kepimpinan.

Kadet Muhammad Faidh Izzuddin Mat Sahari akan melanjutkan pengajian beliau ke Akademi Tentera Amerika Syarikat di West Point, New York.

“Semenjak 1971, seramai 39 rakyat Malaysia telah berjaya menamatkan pengajian mereka dari akademi ketenteraan Amerika Syarikat,” ujar beliau.

Dalam pada itu, Brian menyatakan persahabatan antara Malaysia dan Amerika Syarikat dari sudut keselamatan serta kerjasama ketenteraan antara perkara yang membanggakan.

Jelasnya, majlis yang diadakan bagi rai kejayaan 2 kadet ALK yang terpilih merupakan salah satu daripada pencapaian yang berjaya digapai dari kerjasama dua hala ini.

Brian turut menyampaikan ucapan tahniah kepada 2 kadet dari Malaysia, Kadet Grace Sian dan Kadet Kanan Muhammad Aniq Hilman Haslim  yang telah menamatkan pengajian mereka baru-baru ini.

Kedua-dua kadet ALK yang terpilih ke Amerika Syarikat telah berjaya mengharungi pemilihan ketat untuk menjadi 15 calon terakhir dari 89 buah negara.

Sementara itu, Komandan ALK, Mejar Jeneral Datuk Saadon Hasnan menyatakan seramai 39 pegawai tentera yang telah menerima latihan akademi di Amerika Syarikat telah menabur bakti dalam perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Pihak Kedutaan Amerika Syarikat dalam satu kenyataan berkata, mis akademi ketenteraan A.S. adalah untuk memberikan pendidikan dan pengalaman kepada semua kadet.

“Mereka akan lulus dan menamatkan pengajian. Selain itu, mereka akan didedahkan dengan pengetahuan dan memiliki karakter yang penting sebagai pemimpin dan motivasi untuk menjadi pegawai tentera bekerjaya.

“Program kepimpinan, akademik dan persediaan yang menyeluruh diperlukan untuk memenuhi piawaian ketat kemasukan ke Akademi Tentera,

“Mereka melalui persaingan sengit yang mana hanya segelintir sahaja yang dapat diterima masuk,” kata kenyataan itu. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply