Home Pertahanan dan Keselamatan RM47 juta untuk beli 2 unit Hospital Medan tambahan – Hishammuddin

RM47 juta untuk beli 2 unit Hospital Medan tambahan – Hishammuddin

by M.Daim

KUALA LUMPUR, 27 Sept – Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein hari ini menyatakan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan membeli 2 unit Hospital Medan tambahan dengan harga RM47 juta.

Beliau dalam satu kenyataan berkata, pembelian ini penting sebagai persiapan untuk membantu Kementerian Kesihatan Malaysia pada masa akan datang.

“Ini termasuk bagi membantu KKM semasa musim tengkujuh yang dijangka melanda pada hujung tahun ini,” katanya.

Dalam pada itu, Hishammuddin menyatakan ATM telah melaksanakan perolehan 50 unit Ambulans Medan dengan kos RM27 juta yang dijangka akan diterima pada Disember tahun ini.

Selain itu, beliau turut menyatakan 5 buah Hospital Angkatan Tentera (HAT) akan proses selenggaraan dan penambahbaikan. Antara hospital yang terlibat adalah HAT Tuanku Mizan, 94 HAT Kem Terendak, 96 HAT TLDM Lumut, HAT Wilayah Kota Kinabalu dan Hospital Tentera Darat (HTD) Kem Syed Sirajuddin, Gemas.

“Bagi tujuan ini, sebanyak RM4.67 juta telah diperuntukkan untuk menambahbaik peralatan perubatan, RM2.6 juta untuk selenggaraan bangunan dan RM30.66 juta untuk bekalan ubatan,

“Kesemua 19 Rumah Sakit Angkatan Tentera (RSAT), 48 Pusat Perubatan Angkatan Tentera (PPAT) dan 40 Pusat Pergigian Angkatan Tentera (PGAT) akan melalui proses selenggaraan dan penambahbaikan,

“Bagi tujuan ini, sebanyak RM13.3 juta telah diperuntukkan untuk tujuan selenggaraan dan RM61 juta untuk tujuan ubatan serta peralatan perubatan,” ujar beliau.

Hishammuddin turut mengarahkan Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan untuk mempercepatkan proses tender pembinaan baru HAT Kem Terendak dengan kos RM325 juta.

“Saya juga menerima laporan bahawa HAT Kem Terendak memerlukan perhatian lebih daripada selenggaraan biasa,” ujar beliau. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply