Home Pertahanan dan Keselamatan TUDM, IAF perkukuh kerjasama dalam Eksesais Udara Shakti 2022

TUDM, IAF perkukuh kerjasama dalam Eksesais Udara Shakti 2022

by Air Times News Network

KUANTAN, 16 Ogos – Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan Indian Air Force (IAF) terus perkukuh kerjasama dalam Eksesais Udara Shakti 2022 (EX US22).

TUDM dalam hantaran media sosialnya berkata, eksesais yang berlangsung pada 13 Ogos lepas telah melabuhkan tirai dengan jayanya oleh kedua-dua negara.

 

Jelasnya, eksesais tersebut telah berlangsung selama 4 hari bermula 13 hingga 16 Ogos 2022 yang bertempat di Pangkalan Udara Kuantan.

Dalam pada itu, latihan tersebut merupakan eksesais yang pertama kali diadakan bagi TUDM dan IAF.

“Pelaksanaan eksesais bersama ini adalah bertujuan bagi mengukuhkan hubungan profesional di antara TUDM dan IAF melalui latihan ‘Field Training Exercises’ (FTX) serta ‘Subject Matter Expert Exchange’ (SMEE),” katanya, hari ini.

Menurut TUDM, EX USS22 telah melibatkan seramai 200 orang peserta daripada TUDM dan IAF.

Eksesais ini telah melibatkan sebanyak 4 buah pesawat Sukhoi-30MKI dan 2 buah pesawat C17 dari IAF. Manakala TUDM pula telah mengaturgerakkan 4 buah pesawat Sukhoi-30MKM dan sebuah pesawat A400M milik dalam eksesais tersebut.

Dalam pada masa yang sama, TUDM turut mengisi program dalam memberikan pendedahan berkenaan ‘Civil-Military Co-operation’ (CIMIC) kepada pelajar Sekolah Kebangsaan Pengkalan Tentera Kuantan.

Kesemua pelajar tersebut telah diberikan peluang melihat pesawat-pesawat milik TUDM dan IAF serta motivasi bagi menyuntik semangat patriotisme mereka.

“Majlis Penutup EX USS22 telah disempurnakan oleh Pengarah Eksesais, Kol Razali Ahmad Jumali TUDM,

“Ucapan penutup telah disampaikan oleh Team Leader IAF, Group Captain Yeshpal Singh Negi,” ujarnya.

Tegasnya, beliau (Yeshpal) telah berasa kagum terhadap tahap profesional yang tinggi yang ditunjukkan oleh para perwira TUDM dalam operasi serta pengurusan eksesais sepanjang berlangsung.

Kesemuanya telah menjadi “key takeaway” beliau apabila kembali ke negaranya dan sebagai suatu pelajaran dalam melaksanakan operasi serta eksesais bersama kelak. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply