Home Pertahanan dan Keselamatan ATB 2 gagalkan cubaan seludup rokok bernilai RM410,200

ATB 2 gagalkan cubaan seludup rokok bernilai RM410,200

by Air Times News Network

TAWAU 9 April 2022 – Markas Angkatan Tugas Bersama 2 (MK ATB 2) berjaya menggagalkan cubaan menyeludup masuk 3,420 karton rokok tidak bercukai bernilai RM410,200.00 menerusi rondaan Operasi Benteng Bersama di Kampung Sri Aman, kelmarin.

Komander ATB 2,  Brigadier Jeneral Abdul Karim Ahmad berkata, kejayaan ini adalah hasil tindakan pantas anggota Tim Quick Reaction Force (QRF) yang membuat tinjauan mengesan 2 van Toyata Hiace berwarna putih dalam keadaan mencurigakan di kawasan tersebut pada jam 9 malam.

“Tim QRF telah bertindak mendekati dan melaksanakan pemeriksaan awal terhadap kedua-dua buah van tersebut dan mendapati kenderaan tersebut digunakan bagi tujuan membawa rokok seludup dari Indonesia ke Tawau serta telah ditinggalkan setelah menyedari kehadiran pasukan keselamatan,

“MK ATB 2 percaya kegiatan ini turut melibatkan sindiket warga tempatan dan warga asing bagi tujuan perniagaan rokok seludup di pasaran gelap sekitar Tawau,” katanya dalam kenyataan pada Sabtu.

Menurutnya, selain rokok seludup, ATB 2 turut menyita 2 van tersebut yang dianggarkan bernilai RM216,00.00 dan nilai keseluruhan rampasan adalah RM626,200.00.

“Kesemua barang rampasan dan kenderaan telah diserahkan kepada Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tawau untuk siasatan serta tindakan lanjut polis,

“Semua barang rampas diserahkan ke untuk tindakan lanjut,” ujarnya. – airtimes.my

 

 

Related Articles

Leave a Reply