Home Pertahanan dan Keselamatan PGA tahan 3 pengedar arak seludup di Johor

PGA tahan 3 pengedar arak seludup di Johor

by Air Times News Network

SENAI, 3 Feb – Batalion 5 Pasukan Gerakan Am (PGA), Simpang Renggam menahan 2 lelaki tempatan dan seorang lelaki warga Nepal terbabit dalam sindiket pengedaran arak tidak bercukai di sebuah premis Jalan Cyber 16, Taman Komersial Senai di sini, semalam.

Pegawai Pemerintah Batalion 5 PGA, Superintendan Dimin Awang berkata, serbuan pada jam 11.30 pagi itu berjaya merampas arak pelbagai jenama dan sebuah kereta Proton Saga dengan nilai keseluruhan RM55,427.

“Bertindak atas maklumat penyeludupan Op Kontraban, sepasukan polis PGA menahan 2 lelaki tempatan berusia 44 dan 47 tahun ketika sedang memunggah beberapa karton arak, dipercayai lari cukai dari sebuah kenderaan ke dalam premis,

“Hasil pemeriksaan di dalam premis telah menjumpai sejumlah arak pelbagai jenama tiada cukai kastam dan telah menahan seorang lelaki warganegara asing berusia 36 tahun yang mengaku penjaga premis,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, 3 lelaki tersebut dan barang rampasan diserahkan ke Ibu Pejabat Daerah (IPD) Kulai untuk tindakan lanjut mengikut seksyen 135(1) Akta Kastam 1967.

“Hasil siasatan mendapati, orang yang disyaki menjalankan aktiviti penjualan arak tidak bercukai dengan menjadikan premis terbabit sebagai tempat simpanan sementara.

“Tangkapan dan rampasan ini berjaya memutuskan satu rangkaian sindiket pengedaran arak tidak bercukai di sekitar Kulai dan Johor Bahru,” ujarnya. – airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply