Home Pertahanan dan Keselamatan PGA rampas rokok, mercun bernilai RM723,496

PGA rampas rokok, mercun bernilai RM723,496

by Air Times News Network

JOHOR BAHRU, 28 Jan – Batalion 5 Pasukan Gerakan Am (PGA) Simpang Renggam merampas pelbagai jenis rokok dan mercun bernilai RM723,496 dalam satu serbuan di Jalan Ahad, Kampung Ungku Mohsin, pada Khamis.

Pegawai Pemerintah Batalion 5 PGA, Superintenden Dimin Awang berkata, dalam serbuan pada 6.50 petang itu, sepasukan pegawai dan anggota PGA telah menahan seorang lelaki tempatan berumur 39 tahun.

“Suspek ditahan ketika memandu keluar dari kawasan tersebut dengan sebuah kenderaan jenis Toyata Avanza,

“Pemeriksaan telah dilakukan dan menemui 15 kotak mercun iaitu pelbagai jenis, manakala pemeriksaan lanjut di sekitar kawasan tersebut menjumpai 2,620 karton rokok pelbagai jenama tiada cukai Kastam disembunyikan dalam sebuah kontena kecil,” katanya dalam kenyataan pada Jumaat.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati suspek dipercayai aktif membekalkan rokok tidak bercukai ke kedai-kedai runcit di sekitar kawasan Johor Bahru.

“Nilai rokok ialah RM257,344 manakala anggaran nilai cukai ialah RM408,752,

“Jumlah anggaran nilai rampasan mercun ialah RM12,400,” ujarnya.

Menurut Dimin, anggaran keseluruhan nilai rampasan berjumlah RM723,496 dan tangkapan serta rampasan kemudian dibawa ke Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan untuk tindakan selanjutnya.

“Tangkapan dan rampasan ini menyaksikan kita berjaya memutuskan satu rangkaian sindiket pengedaran rokok tiada cukai di sekitar Johor Bahru,” jelasnya. – airtimes.my

 

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply