Home Pertahanan dan Keselamatan Negara anggota FPDA setuju pertingkat kerjasama dan latihan ketenteraan bersama

Negara anggota FPDA setuju pertingkat kerjasama dan latihan ketenteraan bersama

by Natasha Azereen

KUALA LUMPUR, 21 Okt – Tingkat upaya kerjasama dan latihan ketenteraan merupakan antara perkara yang dipersetujui dalam Mesyuarat Menteri-menteri Pertahanan FPDA ke-11, hari ini.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, antara perkara yang turut dipersetujui adalah memperkenalkan keselamatan siber dalam latihan bersama di kalangan negara anggota.

“Mesyuarat turut bersetuju untuk memperkenalkan aset generasi ke-5 dalam menghadapi ancaman konvensional,

“Selain daripada itu, misi anti-keganasan dan keselamatan maritim dalam domain ancaman bukan tradisional turut dipertingkatkan,” katanya semasa Sidang Media Mesyuarat Menteri-menteri Pertahanan FPDA ke-11 di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur hari ini.

Menurut Hishammuddin, kesemua pemimpin yang hadir dalam mesyuarat itu turut memuji kejayaan latihan bersama di kalangan negara anggota termasuk Eksesais Bersama Shield, Eks Suman Warrior dan Eks Bersama Gold 2021.

“Eks Bersama Gold yang diadakan pada bulan ini adalah eksklusif untuk meraikan ulang tahun ke-50 penubuhan FPDA,

“Ia juga latihan bersama yang pertama kali tidak melibatkan tanpa sentuhan ketika COVID-19 melanda global,” ujar beliau.

Beliau menambah, pelaksanaan latihan bersama semasa pandemik menunjukkan daya tahan dan keupayaan negara anggota FPDA mengatasi pelbagai cabaran.

FPDA merupakan kerjasama pertahanan di antara Malaysia, Singapura, Australia, New Zealand dan United Kingdom.

Mesyuarat yang diadakan secara maya ini turut dihadiri oleh Menteri-menteri Pertahanan negara anggota FPDA. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply