Home Pertahanan dan Keselamatan Tentera Darat bina empangan bantu penduduk pendalaman Sarawak

Tentera Darat bina empangan bantu penduduk pendalaman Sarawak

by Shahir Ali

SARAWAK, 30 Dis – Tentera Darat Malaysia (TDM) telah melaksanakan Projek Jiwa Murni (PJM) dengan membina empangan untuk bekalan air bagi membantu penduduk di pendalaman Sarawak.

Markas Divisyen Pertama Infantri Malaysia (Mk 1 Div) dalam hantaran di media sosialnya berkata, Skuadron Ketiga Rejimen Askar Jurutera Diraja (3 Skn RAJD) telah dipertanggungjawabkan untuk membuat empangan dan projek pembinaan bekalan air di Rumah Panjang Kampung Sungai Labi, Pantu di Sri Aman bermula 9 Dis lalu.

“Rumah panjang ini merupakan sebuah perkampungan Iban dengan majoriti penduduknya beragama Kristian yang didiami oleh 19 keluarga,

“Perkampungan ini juga mempunyai pelbagai kemudahan asas seperti bekalan tenaga elektrik, laluan jalan raya berturap, klinik serta pekan yang berdekatan tersedia di perkampungan ini,” katanya.

Walau bagaimanapun, bekalan sumber air bersih adalah ditadah secara terus dari sungai berdekatan dengan menggunakan sistem perpaipan jenis PVC dan disalurkan kepada penduduk.

Melihat kepada permasalah tersebut, atas inisiatif Penghulu Kampung Sungai Labi, Bangga Rigeh telah membuat permohonan bantuan kejuruteraan kepada Panglima 1 Div, Mejar Jeneral Datuk Dzulkafli Mustapha.

Menurut Mk 1 Div, pihak rumah panjang telah menyatakan keperluan untuk mendapatkan bantuan kejuruteraan bagi membina sebuah empangan bekalan air serta sistem perpaipan ke rumah panjang tersebut.

“Konsep reka bentuk empangan telah dipersetujui hasil daripada perbincangan pasukan 3 Skn RAJD bersama pihak rumah panjang yang berkonsepkan binaan konkrit bertetulang,

“PJM ini sudah mencapai tahap kemajuan 50 peratus dan dijangka siap sepenuhnya pada 20 Jan 2021 yang dapat memberi manfaat kepada hampir 300 penduduk rumah panjang. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply