Home Pertahanan dan Keselamatan APMM terima 300 set PPE dari Universiti Malaysia Kelantan

APMM terima 300 set PPE dari Universiti Malaysia Kelantan

by Nurulhuda

PASIR PUTEH, 28 Nov – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) telah menerima kelengkapan pelindungan diri (PPE) yang di sumbangan oleh Universiti Malaysia Kelantan (UMK), kelmarin.

APMM dalam hantaran di media sosialnya berkata, sumbangan yang disalurkan itu adalah dihasilkan bersama Jabatan Penjara Negeri Kelantan untuk kegunaan kepada setiap petugas barisan hadapan (frontliners) yang bertugas mengekang wabak pandemik ketika ini.

Penyerahan telah disempurnakan oleh Pengarah Kanan Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi (RMIC) UMK, Profesor Ir. Ts. Dr. Ahmad Ziad Sulaiman dan Pengarah Jabatan Penjara Negeri Kelantan, Penolong Kanan Komisioner (PKK) Mat Yaacob kepada Pengarah Maritim Negeri Kelantan, Kepten Maritim Muhd Nur Syam Asmawie Yaacob di Ibu Pejabat Maritim Negeri Kelantan.

Muhd Nur Syam berkata, PPE suit dan face shield yang disumbangkan ini merupakan produk yang diinovasikan sendiri oleh pensyarah-pensyarah UMK di bawah Yayasan Inovasi Malaysia dan SME Corporation.

Manakala kerja-kerja menjahit PPE suit pula mendapat kerjasama daripada pihak Jabatan Penjara Negeri Kelantan.

“Sebanyak 300 set PPE suit dan 300 unit faceshield disumbangkan kepada Maritim Negeri Kelantan untuk digunakan semasa operasi khususnya apabila berhadapan dengan situasi atau kes-kes yang melibatkan nelayan asing dan pendatang asing tanpa izin,

“APMM Kelantan merakamkan setinggi-tinggi penghargaan terima kasih kepada UMK dan Penjara Kelantan yang prihatin dengan tugas dan cabaran kami dalam menangani serta mengekang penularan pandemik COVID-19,” terutamanya menyekat kemasukan pendatang asing tanpa izin (PATI) melalui perairan negara,” ujarnya.

UMK turut diwakili oleh Prof. Dr. Nik Marzuki Sidik, Dr. Hasnisa Hassan dan Dr. Tan Tse Guan. Manakala Jabatan Penjara Kelantan diwakili oleh Penguasa Penjara (PP) Mohd Zain Ismail dan Penolong Penguasa Penjara (PPP) Muhd Zulhilmi bin Adnan.-airtimes.my

Galeri Gambar

 

Related Articles

Leave a Reply