Home Pertahanan dan Keselamatan TUDM gagalkan cubaan 200 pendatang Rohingya masuk perairan Malaysia

TUDM gagalkan cubaan 200 pendatang Rohingya masuk perairan Malaysia

by M.Daim

KUALA LUMPUR, 16 Apr – Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) hari ini berjaya mematahkan cubaan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) dari memasuki perairan negara.

TUDM dalam satu kenyataan berkata, pesawat C-130H dari No 20 Skuadron Pangkalan Udara Subang berjaya mengesan sebuah bot PATI Rohingya dari memasuki perairan negara pada jam 10.26 pagi, hari ini.

“Pesawat yang diterbangkan oleh Mej Faizul Hussein TUDM itu sedang melaksanakan tinjauan maritim udara di perairan Langkawi,

“Bot tersebut yang sarat dengan kira-kira 200 orang PATI Rohingya yang terdiri dari lelaki, wanita dan kanak-kanak dikesan di kedudukan 70 batu nautika (129.6 km) dari barat Pulau Langkawi,” kata TUDM dalam akaun media sosial rasminya.

KD Lekiu dan KD Lekir merapati bot pendatang Rohingya yang cuba memasuki perairan Malaysia. Foto: TUDM

Dalam kenyataan yang sama, TUDM menjelaskan pihaknya telah menghubungi kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) iaitu KD Lekiu dan KD Lekir yang terus digerakkan ke lokasi pengesanan.

KD Lekiu dan KD Lekir kemudiannya telah berjaya memintas bot berkenaan dengan bantuan helikopter Super Lynx TLDM dan mengekang pergerakan masuk bot tersebut.

“Dengan keadaan penempatan serta kehidupan yang daif di tempat asal mereka, adalah sangat dibimbangi kumpulan PATI yang cuba memasuki Malaysia sama ada melalui jalan darat atau jalan laut akan membawa kluster baharu COVID-19 ke negara ini,

“Namun, atas dasar kemanusiaan, anak kapal KD LEKIU telah mengagihkan bekalan makanan kepada kumpulan PATI tersebut sebelum mengiringi bot tersebut keluar dari memasuki perairan negara,” katanya lagi.

Pada masa yang sama, TUDM menjelaskan ini adalah hasil usaha bersepadu antara pihaknya TLDM dalam menjaga keselamatan dan kedaulatan maritim negara.

Bot Rohingya diberikan bekalan makanan sebelum diiringi keluar oleh TLDM. Foto: TUDM

“Operasi pengawasan maritim udara ini akan terus dipergiatkan tambahan di dalam krisis dunia yang dilanda pandemik COVID-19 yang menjadikan Malaysia sebagai tumpuan kumpulan PATI,” jelas TUDM.

Terdahulu, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menegaskan pihaknya sedang giat mempertingkatkan kawalan di kawasan sempadan negara bagi membendung kemasukan warga asing yang boleh menyebabkan peningkatan jangkitan COVID-19 di negara ini.

Pada masa yang sama, ATM turut menyeru rakyat Malaysia untuk menjadi ‘mata dan telinga’ kepada pasukan keselamatan bagi membendung kegiatan penyeludupan manusia yang boleh menjejaskan negara.

“Jangan biarkan mereka (tekong) berkuasa, kelak kluster wabak pandemik COVID-19 bertambah,

“Kita (rakyat Malaysia) juga yang akan merana, Jangan biarkan PATI menjejak kaki ke Malaysia angkara tekong yang bermaharajalela,” kata Markas ATM di akaun media sosial rasminya. – AirTimes

 

Related Articles

1 comment

Kejayaan gagalkan PATI ceroboh Malaysia, bukti tentera kawal sempadan negara sebilang masa – Air Times News Network 17 April 2020 - 11:33 am

[…] Artikel berkaitan: TUDM gagalkan cubaan 200 pendatang Rohingya masuk perairan Malaysia […]

Reply

Leave a Reply