Home Pertahanan dan Keselamatan Pelbagai inisiatif dilaksanakan Kementerian Pertahanan pada 2019

Pelbagai inisiatif dilaksanakan Kementerian Pertahanan pada 2019

by Bernama

KUALA LUMPUR, 20 Dis – Kementerian Pertahanan membentangkan Kad Laporan kejayaan dicatatkan dan inisiatif yang dilaksanakan sepanjang 2019 dalam memastikan kesiagaan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) berada pada tahap terbaik bagi menjaga keselamatan dan kedaulatan negara.

Kad laporan setebal 19 muka surat itu menggariskan empat teras utama iaitu pembinaan ATM yang kredibel; pertahanan negara bebas daripada sebarang ancaman luar; integriti dalam pengurusan kewangan dan perolehan; serta pelestarian kesejahteraan warga dan veteran ATM.

Tahun 2019 menyaksikan kementerian diterajui Mohamad Sabu melakar sejarah baharu apabila membentangkan Kertas Putih Pertahanan (KPP) yang menggariskan hala tuju strategik dan perancangan pertahanan negara di Parlimen pada 2 Dis lepas dan mendapat persetujuan majoriti ahli dewan.

Untuk pembinaan ATM yang berwibawa, kementerian melaksanakan usaha meningkatkan kesiagaan ketumbukan pasukan yang mempunyai keupayaan manjalankan sebarang misi pada bila-bila masa dan mengukuhkan kawalan keselamatan perairan negara melalui operasi bersepadu bersama agensi luar.

Melalui teras itu juga, turut dilaksanakan inisiatif pengukuhan kawalan keselamatan di sempadan negara melalui Operasi Gabungan dan Operasi Bersama melibatkan Tentera Darat, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM)

Tentera Darat melaksanakan Op Keris Parang; Op Jagakawan; Op Balasah dan Op Gateway manakala Op Eye In The Sky oleh TUDM dan Op Trilateral Maritime Patrol (TLDM) sementara Op Pasir serta Op Pesisir Pantai dilaksanakan oleh ketiga-tiga perkhidmatan dalam ATM itu.

ATM turut mengekalkan tahap kesiagaan yang tinggi melalui eksesais atau latihan bersama yang dikenali sebagai Eks Pahlawan.

Peruntukan kewangan yang stabil dan mampan diperlukan dalam membina angkatan tentera yang kredibel dan sehubungan itu kerajaan meningkatkan peruntukan kewangan kepada Kementerian Pertahanan dalam Belanjawan 2020 iaitu daripada RM13.9 bilion (2019) kepada RM15.6 bilion iaitu peningkatan 11.92 peratus (RM1.67 bilion).

Kementerian juga melakukan kajian semula prosedur operasi standard (SOP) Perolehan agar lebih telus, cekap dan berkesan berdasarkan peraturan semasa yang berkuatkuasa.

Selain itu, kerajaan akan terus meningkatkan peranan ATM dalam misi pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) terutama dalam Pasukan Tentera Sementara Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Lubnan (UNIFIL) serta meneruskan pengoperasian Hospital Medan Malaysia di Cox’s Bazar, Bangladesh sehingga 2021.

Penganjuran Pameran Aeroangkasa dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2019 (LIMA’19) juga dianggap terbaik dalam sejarah apabila kontrak dan perjanjian persefahaman yang ditandatangani mencapai nilai RM4 bilion.

Pelbagai usaha juga dilaksanakan untuk memperkasa industri pertahanan tempatan antaranya pelaksanaan lima program Perpindahan Teknologi (TOT) serta pendaftaran empat produk industri pertahanan sebagai harta intelek.

Dalam pada itu, di bawah teras pembinaan ATM yang kredibel turut ditubuhkan sekretariat khas Rahmatan Lil ‘Alamin di bawah Kor Agama Angkatan Tentera (KAGAT)

Bagi memastikan pertahanan negara bebas daripada ancaman luar, kementerian memperkasakan pertahanan dan keselamatan Sabah menerusi rondaan di bawah Rondaan Maritim Trilateral; Rondaan Udara Trilaterall dan Rondaan Udara Maritim, selain meningkatkan pengukuhan keselamatan siber menerusi Dasar Keselamatan Siber Nasional (NSCP) serta Aktiviti Elektromagnetik Siber (CEMA).

Pengukuhan diplomasi pertahanan turut dilaksana melibatkan kerjasama dua hala dan pelbagai hala, antaranya Mesyuarat Menteri Pertahanan ASEAN (ADMM) dan ADMM Plus, serta eksesais seperti Eks Tiger Strike antara Malaysia dan Amerika Syarikat.

Bagi memastikan kesejahteraan warga dan veteran tentera dijaga, kerajaan memperuntukkan RM50 juta untuk menyelenggara dan menaik taraf Rumah Kebajikan Angkatan Tentera (RKAT) melibatkan 2,062 unit rumah.

Menurut Kad Laporan itu, Yayasan Amanah ATM turut ditubuhkan bagi memberi bantuan pendidikan, kebajikan dan kesejahteraan warga ATM, selain pemberian bantuan dan inisiatif untuk persatuan, pesara dan warga tentera.

Antara bantuan yang diberikan ialah bantuan khas kepada Persatuan Veteran ATM berjumlah RM500,500; bantuan RM500 one-off kepada penerima Pingat Jasa Malaysia melibatkan RM34,402 juta yang dinikmati 68,804 penerima; serta inisiatif Bantuan Harapan Negara iaitu bayaran RM250 secara one-off kepada veteran ATM yang berpencen dan tidak berpencen melibatkan 146,316 veteran dengan peruntukan RM73,517 juta.

Kempen Tabung Pahlawan 2019 turut melakar sejarah baharu apabila memperoleh kutipan hampir RM10 juta sekali gus melebihi sasaran awal RM6 juta.

Kad Laporan itu turut menyatakan usaha kementerian mewujudkan kerjasama strategik antara Perbadanan Hal Ehwal Bekas Angkatan Tentera (Perhebat) dengan syarikat berkaitan kerajaan, swasta dan industri, yang menyaksikan 548 veteran tentera mendapat pekerjaan di syarikat swasta dan 28 syarikat/majikan menyertai platform JOBS@PERHEBAT. – Bernama

Related Articles

Leave a Reply