Home Pertahanan dan Keselamatan Tiada guna isytihar dividen LTAT tinggi jika beri kesan negatif kewangan – Mohamad

Tiada guna isytihar dividen LTAT tinggi jika beri kesan negatif kewangan – Mohamad

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 1 Okt – Menteri Pertahanan Mohamad Sabu berkata tiada gunanya Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) mengumumkan kadar dividen yang tinggi jika ia memberi kesan negatif terhadap kewangan mereka untuk jangka masa panjang dan kesannya boleh dilihat dari tahun-tahun sebelum ini.

Mohamad mengulas berhubung pengumuman kadar dividen oleh LTAT semalam yang dipertikai orang ramai.

Beliau berkata LTAT telah menjalankan tanggungjawabnya bagi menjana pulangan yang mampan untuk ahli-ahlinya.

“Pengurusan LTAT hari ini mewarisi organisasi yang sarat dengan pelbagai ketidakpatuhan serta kelemahan pengurusan, kesan daripada kepimpinan yang tidak telus sebelum ini,

“Untuk LTAT mengisytiharkan dividen yang lebih tinggi, ia memerlukan pulangan yang baik hasil daripada pelaburannya,

“Pelaburan tidak munasabah yang dijalankan oleh kepimpinan terdahulu telah menyebabkan kurangnya pulangan untuk tahun ini,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Menurut Mohamad, LTAT telah menerima Pendapat Berteguran daripada Jabatan Audit Negara bagi Tahun Kewangan 2017. Jumlah keuntungan bersih LTAT pada tahun 2017 telah diselaraskan kerana mengambil kira hasil daripada jualan tanah yang belum dimuktamadkan.

“Untuk rekod, pendapatan bersih LTAT pada 2017 turun sebanyak lebih 30 peratus daripada RM686.8 juta kepada RM459.5 juta.

“Bagi Tahun Kewangan 2016, pendapatan bersih LTAT juga turun sebanyak 48 peratus daripada RM685.5 juta kepada RM356.2 juta setelah mengambil kira penyelarasan daripada penjualan tanah yang tidak dimuktamadkan namun hasil daripada jualan itu telah diambil kira sebagai pendapatan LTAT,” ujarnya Mohamad.

Mohamad turut mengingati LTAT supaya terus menjaga kebajikan anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk jangka masa panjang.

“Tumpuan kerajaan Pakatan Harapan dan pentadbiran baharu LTAT adalah bagi menjaga kebajikan anggota ATM dan kerajaan tidak gusar untuk mengisytiharkan pulangan yang rendah kerana ia seiring dengan kemampuan LTAT pada ketika ini. Ini penting bagi melindungi simpanan ahli supaya tidak tergadai seperti semasa pentadbiran sebelum ini,” katanya.

Mohamad juga menyeru LTAT untuk terus memperketatkan strateginya untuk menjana pulangan yang lebih baik, mampan dan bertanggungjawab demi kebaikan ahli-ahlinya.

Related Articles

Leave a Reply