Home Pertahanan dan Keselamatan Nafi perkecil keupayaan ATM: Mohamad Sabu

Nafi perkecil keupayaan ATM: Mohamad Sabu

by Bernama

KUALA LUMPUR, 3 Jul – Menteri Pertahanan Mohamad Sabu menafikan beliau memperkecilkan keupayaan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) susulan kenyataannya ketika menghadiri Sidang Kemuncak Keselamatan Asia ke-18 di Singapura, baru-baru ini.

“Saya tidak sekali-kali memperkecilkan keupayaan tentera Malaysia. Keupayaan dan kesiapsiagaan pertahanan negara sentiasa berada di tahap terbaik dalam menghadapi berbagai bentuk ancaman terutama dari luar,” katanya di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Seri Shahidan Kassim (BN-Arau) yang memintanya menyatakan apakah maksud “we can’t fight them” diucapkannya pada sidang kemuncak itu.

Hassan Abdul Karim (PH-Pasir Gudang) dalam soalan tambahan pula bertanyakan sama ada Mohamad sedar ucapannya itu bukan sahaja dilihat melemahkan anggota angkatan tentera tetapi pada masa sama melemahkan moral rakyat Malaysia yang patriotik.

Menjawab soalan itu, Mohamad menjelaskan perkataan ‘fight’ digunakannya adalah bermaksud perang, kerana secara jelas Malaysia tidak mahu berperang dengan mana-mana negara khususnya negara kuasa besar.

“Kalau kita boleh mendahului dengan pendamaian, mengapa kita memilih peperangan Kalau kita tunjuk kekuatan, akhirnya kita akan dipermainkan dan sebab itu kita mendahului diplomasi kerana kita mahu elakkan peperangan,” katanya.

Sementara itu, menjawab soalan tambahan Shahidan mengenai kehadiran kapal pengawal pantai China di kawasan perairan negara termasuk di sekitar Terumbu Layang-Layang dan di Beting Patinggi Ali, Mohamad berkata rondaan dilaksanakan secara 24 jam oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Beliau berkata TLDM sentiasa memastikan kedaulatan negara di kawasan maritim sentiasa terpelihara, mengumpul maklumat perisikan dan pertahanan di kawasan tanggungjawab serta memastikan aset-aset di zon maritim negara terpelihara daripada ancaman luar.

Selain itu, melaksanakan penguatkuasaan di bawah perundangan maritim seperti Akta Perikanan dan Akta Zon Ekonomi Eksklusif, di samping mengekalkan kehadiran dan meningkatkan keyakinan kepada komuniti maritim.

“Memang ada ‘coast guard’ negara itu kadang-kadang lalu di pulau-pulau yang kita letakkan tentera laut kita… mereka datang, lalu dan mereka tidak mengganggu…sekarang gangguan itu tidak ada dan kita mempunyai hubungan diplomatik dengan begitu baik dengan China.

“Sekiranya berlaku sebarang gangguan, ia akan diselesaikan secara diplomatik… mungkin kadang-kadang orang nampak kita seolah mengalah tetapi bukan, kita hanya mahu elakkan dari termasuk dalam kancah pertelingkahan,” katanya.

Mohamad turut memaklumkan Kertas Putih Pertahanan yang akan memperincikan keperluan pembangunan ATM dalam tempoh 10 tahun dari sekarang, dijangka dibentangkan pada sesi Parlimen akan datang – Bernama

Related Articles

Leave a Reply