Home Pertahanan dan Keselamatan Kereta Kebal Ringan Tentera Berkuda Perancis, Panhard 178

Kereta Kebal Ringan Tentera Berkuda Perancis, Panhard 178

by Muaz Rizqi

Kenderaan perisai atau kereta kebal telah menjadi sebagai satu simbol kekuatan dan ketahanan sesebuah negara. Kenderaan perisai juga sinonim sebagai aset pertahanan sesebuah negara bagi melindungi daripada serangan atau ancaman luar. Kenderaan tersebut berperanan utama melaksanakan serangan terhadap pertahanan musuh dan juga memberikan bantuan sokongan langsung kepada unit infantri.

Automitrailleuse de Découverte Panhard modèle 1935 atau dikenali sebagai Panhard 178 ialah kereta perisai 4×4 peninjau Perancis. Kenderaan itu merupakan kereta perisai ringan termaju yang digunakan oleh unit Tentera Berkuda Perancis sebelum Perang Dunia II.

Kenderaan Panhard disiapkan pada tahun 1933 dan diserahkan kepada Commission de Vincennes pada Januari tahun 1934 di bawah nama Panhard Voiture Spéciale Type 178. Pada akhir tahun 1934 Panhard telah diterima di bawah nama AMD Panhard Model 1935.

Selepas aduan mengenai kelemahan kenderaan itu, seperti keretakkan dan terlalu panas telah menyebabkan banyak pengubahsuaian, termasuk pemasangan penyenyap dan ventilator pada turet. Reka bentuk yang sangat maju pada zamannya dan masih kelihatan moden pada tahun 1970. Ia merupakan kereta perisai 4×4 pertama yang dikeluarkan secara besar-besaran untuk sebuah negara besar.

Panhard juga digunakan untuk menjalankan misi peninjauan atau sebaliknya sebagai unit peninjau dan juga sebagai penyerang di bahagian bekalan musuh.

Kenderaan perisai itu mempunyai 2 pemandu, satu menghadap ke hadapan dan satu lagi ke belakang yang membolehkan ia berundur daripada serangan hendap. Panhard 178 mempunyai berat 8 tan dan dikuasakan oleh enjin 4 silinder 105 hp dan mencapai kelajuan maksimum 72 km/j.

Gabungan meriam SA 35 47 mm dan badan kapal Panhard 178 sememangnya satu yang kelihatan penuh potensi. Senjata 47 mm agak berkesan terhadap kereta kebal menjelang 1940 dan turet 2 anak kapal yang terdapat pada Panhard 178 bermakna ia boleh dikendalikan dengan lebih berkesan berbanding kereta kebal turet satu anak kapal seperti S35 dan B1 BIS.

Biasanya kenderaan perisai ringan itu tidak dilengkapi radio, namun kenderaan yang digunakan oleh komander platun dilengkapi radio ER 29 MLE dengan jarak 5 km. Kenderaan komander skuadron juga turut dilengkapi dengan radio ER 26 TER dengan jarak 30 km hingga 60 km.

Meskipun demikian, Panhard 178 tetap menjadi pencapaian penting dalam perkembangan kereta kebal ringan. Beratnya yang ringan dan cepat menjadi inspirasi perkembangan kenderaan perisai ringan di masa kini. Meskipun tidak banyak dikeluarkan dan digunakan secara luas, warisan Panhard 178 tetap hidup dalam evolusi kereta kebal ringan di abad ke-20 dan seterusnya. -airtimes

 

#AutomitrailleuseDeDécouvertePanhard #Panhard178 #Perancis #pertahanan

Related Articles

Leave a Reply