Home Teknologi Pertahanan Airbus dan Singapura hasil data optimumkan penyelenggaraan pesawat A330MRTT

Airbus dan Singapura hasil data optimumkan penyelenggaraan pesawat A330MRTT

by M.Daim

Singapura, 4 Mac 2024 – Airbus Defence and Space dan Agensi Sains dan Teknologi Pertahanan Singapura (DSTA) telah berjaya menghasilkan model data untuk mengoptimumkan penyelenggaraan  untuk sistem pengisian bahan bakar udara pesawat Airbus A330 Multi-Role Tanker Transport (MRTT).

Usaha tersebut bermula dengan pemeteraian perjanjian kerjasama pada 2018, yang bertujuan untuk mengumpulkan sumber kejuruteraan kedua-dua organisasi untuk pembangunan bersama penyelesaian digital bagi menyokong armada MRTT A330 Tentera Udara Republik Singapura (RSAF).

Model data dapat mengesan dan menganalisis sistem pengisian bahan api udara A330 MRTT dan anomali pra-kosong berdasarkan parameter data yang diukur serta direkodkan dalam penerbangan.

Menurut Airbus, model ini berpotensi untuk membolehkan RSAF mengoptimumkan jadual servis penyelenggaraan pencegahan untuk setiap komponen, mengurangkan masa henti yang tidak perlu, menjimatkan kos dan meningkatkan ketersediaan sistem dan armada untuk memastikan kejayaan misi.

“Ujian saluran paip data tunggal baharu untuk set data penyelenggaraan pesawat A330 MRTT sedang berjalan dengan jayanya dan dijangka akan dilaksanakan dalam beberapa minggu akan datang.

“Infrastruktur saluran paip data baharu menyelaraskan data armada dan rantaian bekalan yang didigitalkan, diterjemahkan kepada kecekapan kos, ketersediaan armada yang lebih baik dan peningkatan kesediaan operasi untuk RSAF,” katanya dalam satu kenyataan.

Model data yang dibangunkan secara bersama oleh Airbus Defence and Space dan Agensi Sains dan Teknologi Pertahanan Singapura (DSTA) akan optimumkan penyelenggaraan pesawat pengisian bahan bakar di udara A330 MRTT. Foto: Airbus

Tambah Airbus, saluran paip data, yang akan merangkumi langkah keselamatan berperanan untuk melindungi aliran data, dan juga akan membolehkan eksploitasi analitik data pada masa hadapan.

Ia akan berfungsi sebagai pemboleh untuk pengoptimuman penyelenggaraan sistem dan automasi proses, serta pengoptimuman armada dipacu data.

“Dengan model analisis data baharu ini, kami mengukuhkan lagi perkhidmatan berasaskan prestasi komprehensif kami dan menumpukan pada penyelenggaraan ramalan untuk RSAF A330 MRTT,

“Melalui perkongsian kami dengan DSTA, kami akan dapat mengenal pasti dan menjangka tingkah laku pesawat yang tidak standard sebelum kegagalan masa depan, sekali gus meningkatkan kesiagaan armada MRTT RSAF di pelbagai teater operasi,”  kata Géraldine Thiercelin, Ketua Perkhidmatan Pelanggan Kuasa Udara, di Airbus Defense and Space.

Sementara itu, Ang Jer Meng, Pengarah Air Systems DSTA menyatakan rasa puas hati dan berbangga dengan hasil kerjasama dengan Airbus.

“Kami berbesar hati untuk mendedahkan model analisis data yang dibangunkan bersama dengan Airbus Defense and Space, yang akan meningkatkan sokongan penyelenggaraan dan memastikan kejayaan misi untuk armada MRTT RSAF,

“Saya yakin kerjasama berterusan kami akan mempercepatkan usaha kami untuk mencapai kecemerlangan dalam menyampaikan penemuan teknologi dan inovasi untuk RSAF,” katanya.

Singapura merupakan satu-satunya negara yang mengoperasikan A330MRTT di rantau Asia Tenggara. Negara republik itu memiliki 6 buah pesawat tersebut dan telah mencapai daya operasi penuh pada tahun 2021. – airtimes.my

#AirTimes #Airbus #Singapura #TeknologiPertahanan #A330MRTT

Related Articles

Leave a Reply