Home Pertahanan dan Keselamatan Eksesais BALANCE MINT: Malaysia, AS kongsi kepakaran aspek kerjasama awam tentera

Eksesais BALANCE MINT: Malaysia, AS kongsi kepakaran aspek kerjasama awam tentera

by Air Times News Network

LAHAD DATU, 28 Sept – Eastern Sabah Security Command (ESSCOM) telah melaksanakan Eksesais BALANCE MINT 22-2450 bersama Civil Affairs Team 722 (CAT 722) United States Special Operations Command (USSOCOM) Pacific Civil Affairs Battalion pada 9 hingga 28 September lalu di Kem Batalion 17 Pasukan Gerakan Am (PGA).

Komander ESSCOM, Deputi Komisioner Polis Hamzah Ahmad berkata, eksesais dua hala ini melibatkan seramai 16 orang pegawai dan anggota ESSCOM, Pasukan Polis Marin (PPM), Batalion 17 PGA Lahad Datu serta 4 orang fasilitator daripada CAT 722 USSOCOM.

“Dalam eksesais ini, peserta telah didedahkan dengan teori aspek kerjasama awam tentera (civil military cooperation – CIMIC) merangkumi interaksi pasukan keselamatan bersama masyarakat seterusnya menyumbang kepada pengukuhan hubungan serta persepsi yang positif terhadap pasukan keselamatan,

“Selain aspek teori, peserta juga dapat mengaplikasikan pengetahuan melalui latihan di lapangan termasuk sebagai medical first responder,” katanya.

Beliau berkata, majlis penutup eksesais ini telah disempurnakan wakilnya iaitu Senior Asisten Komisioner Polis Mohd Ali Tamby bersama Atase Tentera Darat Kedutaan Amerika Syarikat, Kolonel Stephen Browne.

Menurutnya, secara keseluruhan eksesais ini dilaksanakan dengan jayanya mengikut terma rujukan yang telah ditetapkan oleh kedua-dua pihak.

“Penganjuran eksesais ini secara tidak langsung turut menyumbang terhadap pengukuhan hubungan serta kerjasama dalam bidang keselamatan di antara Malaysia dan Amerika Syarikat,” ujarnya. – airtimes.my

 

 

Related Articles

Leave a Reply