Home Pertahanan dan Keselamatan Tactical Combat Casualty Care lengkapkan anggota tentera dengan ilmu rawatan di medan pertempuran

Tactical Combat Casualty Care lengkapkan anggota tentera dengan ilmu rawatan di medan pertempuran

by Air Times News Network

MELAKA, 2 Feb – Seramai seorang pegawai dan 35 anggota Tentera Darat Malaysia (TDM) berjaya menamatkan Kursus Tactical Combat Casualty Care (TCCC) Siri 1/2022 di Kem Terendak pada Jumaat.

Kursus TCCC bertujuan untuk memperlengkapkan anggota dengan pengetahuan dan kemahiran serta mampu untuk mengendalikan kecederaan awal semasa dalam situasi di medan pertempuran, operasi dan latihan.

Buletin 10 Briged (PARA) dalam hantaran media sosialnya berkata, peserta juga didedahkan dengan teknik-teknik rawatan cemas yang boleh diperkirakan semasa di medan.

Sementara itu, Ketua Staf Am 10 Briged (Para), Leftenan Kolonel Mohd Khairulnizam Suliman berkata, ilmu yang diperolehi hendaklah dimanfaatkan, dikongsi serta dipraktikkan apabila kembali ke pasukan kelak agar kelangsungan kesiagaan latihan dapat dikekalkan.

Dalam pada itu, Penuntut Keseluruhan Terbaik Kursus TCCC Siri 1/22 telah disandang oleh Lt Mohd Hannafi Mohd Muktah dari Kompeni  PANDURA (Para).

Manakala Penuntut Akademik Terbaik disandang oleh Pbt Muhammad Syariman Mohd Yusof dari 18 RAMD (Para). – airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply