Home Sejarah Tumpah darah demi negara: Rejimen Renjer Diraja menentang keganasan komunis – Bahagian 1

Tumpah darah demi negara: Rejimen Renjer Diraja menentang keganasan komunis – Bahagian 1

by M.Daim

Nikmat keamanan yang kita kecapi pada hari ini bukanlah sesuatu yang boleh diambil mudah. Lipatan sejarah air telah membuktikan bahawa kemerdekaan Malaysia pada hakikatnya dibayar dengan darah dan keringat para pejuang tanah air.

Mungkin ramai yang lupa bahawa ketika Malaysia masih muda dalam melangkaui alam kemerdekaan, ianya digoncang oleh pelbagai cubaan yang boleh menghancurkan masa depan sebuah negara serta rakyatnya.

Antara ancaman yang dihadapi oleh negara adalah pemberontakan bersenjata oleh Parti Komunis Malaya.

Hari demi hari, cerita pengorbanan dan perjuangan anggota keselamatan kian dilupakan. Mungkin kita kenal atau tahu akan beberapa tragedi dan pertempuran yang menimpa pasukan keselamatan dalam menghalang penularan ideologi komunis di bumi bertuah ini.

Mejar (Bersara) Richard Veerasingha, 71 tahun merupakan antara saksi perjuangan Batalion ke-3 Rejimen Renjer Diraja (3 Renjer) semasa negara dilanda Darurat Kedua.

Anak kelahiran Alor Setar ini mula menghadiri latihan kadet pada tahun 1968 di Sungai Besi, Kuala Lumpur.

Mejar (Bersara) Richard Veerasingha mengimbau kembali kenangan beliau semasa berkhidmat dalam 3 Renjer.

“Sebelum saya lapor ke 3 Renjer, saya bercuti selama dua minggu. Pada waktu itu, ayah saya telah membawa surat khabar dengan berita peristiwa serang hendap di utara Kampung Alai, Kroh,” kata Richard mula mengimbau detik-detik penglibatan beliau semasa mula menyertai kerjaya sebagai seorang anggota tentera.

Kroh, Perak

Kroh yang dikenali sebagai Pangkalan Hulu pada hari ini sudah tentu dikenali dalam laman sejarah tanah air kerana tempat ini merupakan antara titik panas aktiviti komunis pada satu ketika dahulu.

Tempat ini menjadi saksi sejarah hitam Batalion ke-3 Rejimen Renjer Diraja kerana mereka kehilangan 7 anggota dalam satu serang hendap ketika komunis melancarkan semula pemberontakan senjata mereka.

Pada 20 April 1970, satu seksyen dari Platun 8 Kompeni C Batalion ke-3 Rejimen Renjer Diraja (RRD) sedang menyelusuri Sungai Kuak, Kroh (kini Pangkalan Hulu), Perak.

Perjalanan Platun 8 dari Kompeni C 3 Renjer pada 19 dan 20 April 1970 di utara Kampung Alai, Kroh. Foto: Mejar (B) Richard

Kesemua 9 anggota terbabit sedang bergerak ke arah utara bagi mencari dan menggempur pengganas komunis yang kembali bermaharajalela di negeri Perak.

Hampir 2 tahun lalu, pengganas komunis telah menyerang hendap konvoi 4 buah kenderaan polis yang sedang menuju ke Betong dari Kroh. Insiden malang 17 Jun 1968 itu menyaksikan 16 orang anggota polis dari Batalion Pertama Pasukan Polis Hutan (kini Pasukan Gerakan Am) maut dan 17 lagi cedera.

Lebih menyedihkan, mayat anggota keselamatan yang terkorban telah diseksa oleh musuh negara.

Kejadian itu merupakan antara titik permulaan kebangkitan semula pemberontakan bersenjata Parti Komunis Malaya (PKM) bagi mencapai impian mereka untuk membentuk People’s Republic of Malaya.

Lantaran dari serangan itu, Darurat ke-2 telah diisytiharkan dan pasukan keselamatan telah dikerahkan untuk menghancurkan semula ancaman komunis yang datang dari yang dikenali sebagai Darurat Ke-2 atau Insurgensi.

Batalion ke-3 Rejimen Renjer Diraja

Batalion ke-3 Rejimen Renjer Diraja (3RRD) merupakan antara elemen Tentera Darat Malaysia (TDM) yang telah diaturgerak ke Kroh bagi membendung ancaman pengganas komunis. Pasukan ini ditubuhkan pada tahun 1965 di Kem Suvla Line, Perak dan dikenali sebagai The Red Hackles.

Tidak lama selepas penubuhannya, pasukan ini telah dihantar ke Tawau, Sabah bagi melaksanakan operasi di Tawau bagi membendung ancaman Tentara Nasional Kalimantan Utara (TNKU) semasa Konfrantasi.

Mendiang Pegawai Waran 1 Datuk Temenggong Kanang anak Langkau yang menjadi ikon sinonim kepada keseluruhan Rejimen Renjer Diraja. Penggunaan hackle pada beret merupakan identiti kepada Renjer.

Dalam operasi yang dijalankan semenjak 1 Disember 1966 hingga Januari 1967, pasukan ini telah menembak mati 5 orang anggota TNKU dan 5 lagi ditawan. Sementara itu, seramai 6 orang musuh telah menyerah diri kepada pasukan 3RRD.

Kebangkitan semula ancaman pengganas komunis di Perak telah menuntut bakti dan pengorbanan pasukan ini di utara Semenanjung Malaysia.

Platun 8 Kompeni C merupakan antara elemen 3RRD yang telah diaturgerak ke Kroh bagi membendung ancaman bersenjata komunis. – airtimes.my

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=fUm57GE5P5I[/embedyt]

 

Artikel ini merupakan siri pertama kisah perjuangan 3 Renjer dalam menggempur pengganas komunis di Perak dan Kedah. Nantikan artikel selanjutnya dari kami di Air Times News Network.

Related Articles

Leave a Reply