Home Pertahanan dan Keselamatan ESSCOM komited banteras jenayah rentas sempadan

ESSCOM komited banteras jenayah rentas sempadan

by Nurulhuda

KOTA KINABALU, 10 Apr  – Kumpulan militan Abu Sayyaf dan mereka yang menjalankan kegiatan menculik bagi mendapatkan wang tebusan dari selatan Filipina masih lagi cuba ceroboh kawasan perairan Zon Selamat Timur Sabah ESSZONE untuk melakukan penculikan dan jenayah rentas sempadan.

Sehubungan itu, perintah berkurung di kawasan perairan tujuh daerah ESSZONE yang berakhir esok akan dilanjutkan sehingga 26 April ini.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Omar Mammah dalam kenyataan hari ini berkata, perintah berkurung dari 6 petang hingga 6 pagi itu meliputi kawasan perairan Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan dan Beluran.

Beliau berkata, orang ramai yang tinggal di kawasan itu dikehendaki berada di dalam rumah dan orang lain tidak dibenarkan masuk atau berada di kawasan diisytiharkan antara 6 petang hingga 6 pagi pada tarikh dinyatakan.

“Perintah berkurung diteruskan bagi memastikan kawasan perairan terbabit tidak diceroboh pengganas yang mengancam keselamatan para penyelidik dan pelancong asing melawat pulau peranginan.

“Perintah berkurung itu juga bagi menjamin keselamatan serta kesejahteraan rakyat Sabah yang menjadi pengguna perairan dan mereka yang berada di kawasan daratan ESSZONE,” katanya.

Omar berkata, perintah berkurung berkenaan akan memudahkan penguatkuasaan dan pemantauan terhadap pergerakan bot serta menimbulkan rasa selamat dan yakin kepada pengusaha chalet dan nelayan dengan kehadiran pasukan keselamatan.

“Saya juga memberi kuasa kepada semua Ketua Polis Daerah di ESSZONE untuk mengeluarkan permit kepada pemohon layak bagi tujuan aktiviti perikanan atau ada keperluan mendesak untuk melalui kawasan perintah berkurung,” katanya.

 

 

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply