Home Pertahanan dan Keselamatan Pegawai TUDM Ketuai Pasukan Pancaragam Terbesar Catat Sejarah 31 Ogos 17

Pegawai TUDM Ketuai Pasukan Pancaragam Terbesar Catat Sejarah 31 Ogos 17

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 31 Ogos  – Aksi istimewa gabungan 11 agensi keselamatan dan penguatkuasa negara yang membentuk pasukan pancaragam terbesar pada sambutan Hari Kebangsaan 2017 di Dataran Merdeka hari ini menarik perhatian ramai, sekali gus menghiburkan para hadirin.

Menampilkan kehebatan membuat persembahan secara langsung tanpa henti selama empat jam sejak 7 pagi, pasukan pancaragam terbesar itu mendendangkan 35 buah lagu patriotik untuk mengiringi persembahan yang diadakan sepanjang berlangsungnya acara tradisi perbarisan dan perarakan hari bersejarah negara.
Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) menjadi kunci kejayaan mereka dalam melakukan persembahan yang bakal mencipta sejarah tersendiri untuk dicatatkan dalam The Malaysia Book Of Records sebagai pasukan pancaragam terbesar.

Dianggotai 460 orang, pasukan pancaragam terbesar yang julung kali dibentuk menghidupkan suasana penuh bersemangat kepada peserta perbarisan dan orang ramai yang berada di Dataran Merdeka serta kawasan persekitaran, yang menyaksikan acara persembahan menerusi paparan skrin LED.

Pasukan gabungan itu terdiri daripada Tentera Darat Malaysia, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Jabatan Penjara, Jabatan Sukarelawan (Rela), Jabatan Imigresen dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Gabungan pancaragam itu diketuai oleh Ketua Pengarah Muzik Pancaragam Gabungan, Mejar Mohd Rizal Mohd Noor daripada TUDM dan dibantu oleh Asisten Superintendan Mesmoro Edward daripada (PDRM) serta Azalin Sawdin daripada JBPM.

Related Articles

Leave a Reply