Home Semasa Lima warga Nigeria ditahan edar buku keagamaan

Lima warga Nigeria ditahan edar buku keagamaan

by Nurulhuda

GEORGETOWN – Tiga wanita dan dua lelaki Nigeria ditahan kerana cuba mengedar buku keagamaan di tepi jalan Lebuh Carnavon, di sini semalam.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten komisioner Che Zaimani Che Awang berkata, mereka yang berumur 25 hingga 30 tahun itu ditahan ketika sedang mengedar buku bertajuk “Rhapsody Of Realities” di kawasan berkenaan kira-kira jam 2.30 petang.

“Kami menerima maklumat berhubung sekumpulan warga asing mengedarkan risalah dan majalah yang dipercayai cuba menyebarkan fahaman agama Kristian di beberapa lokasi di sekitar George Town dan Lebuh Carnavon.

“Sebelum ini, kami turut menerima satu laporan di Balai Polis Central berhubung kegiatan yang sama dan siasatan awal mendapati lima individu itu turut terlibat. Polis juga merampas buku keagamaan yang diedar mereka,” katanya di sini hari ini.

Beliau berkata berdasarkan siasatan, mereka berrsama tujuh lagi individu datang ke Pulau Pinang pada Selasa dengan menaiki kenderaan sendiri dan polis sedang mengesan rakan-rakan mereka bagi membantu siasatan.

Che Zaimani berkata, lima individu warga Nigeria itu tidak mempunyai sebarang dokumen perjalanan diri dan polis kini sedang menjalankan siasatan lanjut berhubung pengedaran buku keagamaan itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT) Asisten Komisioner Nik Ros Azhan Nik Abdul Hamid berkata, pihaknya menerima tiga laporan polis berhubung aktiviti pengedaran kitab Bible kepada pelajar di hadapan sebuah sekolah menengah di Bukit Mertajam seperti yang tular di laman sosial.

Beliau berkata laporan itu diterima daripada bapa seorang pelajar sekolah berkenaan dan dua wakil pertubuhan kerajaan yang bimbang dengan kegiatan yang dirasakan tidak sepatutnya berlaku itu.

“Hasil siasatan awal yang dijalankan mendapati kejadian itu berlaku pada 2 November lepas antara jam 12.10 tengah hari hingga 12.30 tengah hari…dua lelaki mengedarkan buku kecil (kitab Bible) di bahagian pintu hadapan manakala seorang lagi mengedarkannya di pintu belakang sekolah berkenaan.

“Dikatakan sejumlah lebih kurang 200 Kitab New Testament (Psalms Proverbs) telah diedar kepada hampir lebih kurang 200 pelajar Melayu, Cina dan India sekolah berkenaan,” katanya.

Beliau berkata polis akan mengadakan lawatan ke sekolah itu hari ini bagi mengesan saksi dan pelajar yang telah menerima kitab berkenaan bagi membantu siasatan kes. – Bernama

Related Articles

Leave a Reply