Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat Tentera Darat kerah anggota, aset bantu mangsa banjir di Terengganu

Tentera Darat kerah anggota, aset bantu mangsa banjir di Terengganu

by Nurulhuda

KUALA TERENGGANU, 21 NOV – Tentera Darat Malaysia (TDM) menerusi Markas Briged Kelapan Infantri Malaysia (8 Bgd) mengaturgerakkan anggota dan aset bagi membantu mangsa banjir di beberapa daerah di Terengganu sejak semalam.

Pihak 8 Bgd memaklumkan, pasukannya melalui Batalion ke-18 Rejimen Askar Melayu Diraja (18 RAMD) (PARA) telah mengerahkan anggota bagi membantu proses pemindahan mangsa banjir di sekitar Seberang Marang ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Sekolah Kebangsaan Bukit Gasing.

“Seorang pegawai dan 11 anggota dari 18 RAMD telah membantu pihak terlibat dalam proses pemindahan mangsa tersebut, jelas pihak 8 Bgd dalam hantaran di media sosialnya, hari ini.

Selain itu, seramai 21 anggota dari Rejimen 512 Askar Wataniah (AW) pula telah diaturgerak membantu memindahkan mangsa-mangsa yang terjejas akibat bencana banjir di Kampung Gong Tok Nasek, Kuala Terengganu ke PPS Sekolah Kebangsaan Chendering sejak semalam.

Anggota 18 RAMD para membawa keluar mangsa banjir di sekitar Seberang Marang ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Sekolah Kebangsaan Bukit Gasing. Foto: 8 Bgd.

Menurut 8 Bgd, pasukan juga turut membantu agensi-agensi kerajaan yang lain dalam menghulurkan bantuan bekalan makanan dan keperluan asas kepada mangsa-mangsa banjir tersebut.

Sehingga jam 4 petang hari ini, seramai 2,751 mangsa dari 735 keluarga telah ditempatkan di 18 PPS di 5 daerah iaitu Kuala Terengganu, Setiu, Kuala Nerus, Besut dan Marang.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Terengganu dalam kenyataan memaklumkan, sebanyak 9 PPS telah dibuka di Kuala Nerus dengan menempatkan seramai 1,105 mangsa dari 295 buah keluarga.

Manakala, 4 PPS di Kuala Terengganu; 1 PPS di Besut; 2 di Marang dan 1 di Setiu. -airtimes.my

#airtimes #TDM #8Bgd #banjir #Terengganu

Related Articles

Leave a Reply