Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Udara TUDM uji kecekapan anak kapal pesawat EC 725 AP di Gunung Kinabalu

TUDM uji kecekapan anak kapal pesawat EC 725 AP di Gunung Kinabalu

by Nurulhuda

KUNDASANG, 20 NOV – Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) melalui No. 5 Skuadron dari Pangkalan Udara Labuan (PU Labuan) telah melaksanakan Latihan High Altitude Operation menggunakan pesawat EC 725 AP di Gunung Kinabalu.

Pihak TUDM memaklumkan, latihan ini dilaksankan untuk meningkatkan kecekapan serta kompetensi anak kapal dan anggota Combat Air Rescue dalam melaksanakan operasi carilamat di kawasan beraltitud tinggi.

Menurut TUDM, latihan ini juga bagi memastikan penugasan operasi mencari dan menyelamat (SAR) serta Bantuan Kemanusian dan Pengurusan Bencana (HADR) dapat dilaksanakan mengikut prosedur keselamatan yang telah ditetapkan.

“Selain itu, latihan ini juga untuk menguji penggunaan Portable Oxygen Tank dari No. 1 Skn semasa melaksanakan penerbangan melebihi 10,000 kaki bagi mengelakkan anak kapal menghadapi hypoxia semasa penerbangan,

“Dalam latihan ini, kecekapan anak-anak kapal serta keupayaan pesawat EC 725 AP telah berjaya diuji dan terbukti kemampuannya apabila telah berjaya melaksanakan pendaratan di ketinggian melebihi 10,000 kaki walaupun berdepan dengan keadaan cuaca di Gunung Kinabalu yang agak mencabar dan mengehadkan aktiviti penerbangan,” jelas pihak TUDM menerusi hantaran di media sosialnya.

TUDM menjelaskan, latihan yang dilaksanakan selama 2 hari bermula dari 16 hingga 17 November ini adalah koordinasikan secara bersama dengan Majlis Daerah Ranau dan Lembaga Pemegang Amanah Taman-Taman Sabah.

Pelaksanaan latihan ini telah diketuai oleh Pegawai Memerintah No 5 Skn, Leftenan Kolonel Ahmad Tarmizi Sokri TUDM bersama komander pesawat dan kru kapal bersama anggota perubatan dari 818 RSAT, PU Labuan.

Penerbangan telah dilaksanakan ke Kundasang terlebih dahulu yang berfungsi sebagai Forward Operating Base sebelum diteruskan ke LP Paka dan LP Panalaban.

Sementara itu, Ahmad Tarmizi berkata, latihan High Altitude Operation di Gunung Kinabalu akan dijadikan sebagai latihan dwi tahunan dan ianya bertujuan untuk memastikan pegawai dan anggotanya sentiasa berada pada tahap kesiagaan serta mempunyai kecekapan yang tinggi.

“Selain itu, latihan ini juga akan menjadikan mereka lebih bersedia untuk melaksanakan operasi di masa hadapan,” ujarnya lagi.-airtimes.my

#pertahanan #TUDM #airtimes #Kinabalu

Related Articles

Leave a Reply