Home Pertahanan dan Keselamatan Kursus Minggu Eksekutif Maktab Ketahanan Nasional perkukuh kesedaran tentang pertahanan, keselamatan negara

Kursus Minggu Eksekutif Maktab Ketahanan Nasional perkukuh kesedaran tentang pertahanan, keselamatan negara

by Zaki Salleh

PUTRAJAYA, 6 NOV – Kursus Minggu Eksekutif Maktab Ketahanan Nasional 2023 yang menghimpunkan 83 pegawai kanan daripada pelbagai cabang perkhidmatan termasuk sektor awam dan swasta dapat memperkukuhkan kesedaran mengenai aspek keselamatan dalam kalangan peserta.

Mereka melibatkan 46 peserta meliputi pegawai kanan tentera, polis dan agensi penguatkuasaan lain serta pegawai tadbir dan diplomatik (PTD) daripada pelbagai kementerian.

Ini termasuklah pegawai daripada agensi swasta seperti Media Prima Sdn Bhd, Telekom Malaysia, Malaysia Airport Berhad, Malaysia Airline System, Air Asia Berhad, Petronas, New Strait Times dan Defence Services Asia (DSA).

Ia juga mencatat sejarah dengan penyertaan 37 pegawai kanan kerajaan negeri Kedah dari Gred 52 hingga ke peringkat JUSA.

Kursus eksekutif selama seminggu ini merupakan anjuran Maktab Ketahanan Nasional, Pusat Pengajian Pertahanan Nasional (Puspahanas).

Objektifnya adalah untuk memperkukuhkan kesedaran mengenai aspek keselamatan dalam kalangan peserta dan peranannya kepada pembangunan kestabilan negara.

Sepanjang kursus berlangsung, peserta dibimbing untuk menghayati visi dan aspirasi negara serta kefahaman yang mendalam tentang strategi-strategi untuk membawa Malaysia ke puncak kecemerlangan.

Program ini juga dirancang untuk memperteguhkan kesedaran tentang pentingnya keselamatan dan peningkatan kekuatan nasional.

Ini bukan sahaja untuk mengasah profesionalisme dan identiti diri peserta tetapi mendalami dan mengaplikasikan konsep pendekatan Whole-of-Government and Wholeof-Society (WOGOS) dalam mempertingkat kesedaran keselamatan negara.

Selain itu, kursus ini menjadi platform untuk merangsang kerjasama erat, memperkukuhkan jaringan profesional antara peserta dari pelbagai aspek seperti disiplin ilmu demi memperkasakan masyarakat dan negara.

Para peserta juga berkongsi pengetahuan semasa sesi dengan para panelis jemputan yang merupakan nama-nama besar dalam bidang masing-masing.

Antaranya Timbalan Ketua Polis Negara, Datukl Ssri Ayob Khan Mydin Pitchay yang membincangkan tentang ancaman dalam negeri kepada keselamatan negara dan Timbalan Ketua Pengarah Majlis Keselamatan Negara (Keselamatan Strategik), Dato’ Baharuddin Ahmad.

Panelis lain termasuk bekas Menteri Ekonomi, Dato’ Seri Mustapa Mohamed yang mengupas tentang ekonomi negara; mantan Naib Canselor Universiti Teknologi Mara, Tan Sri Sahol Hamid Abu Bakar dan profesor undang-undang, Dato’ Shad Saleem Faruqi.

Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah telah berkenan bercemar duli apabila

menyempurnakan majlis penutup kursus di Auditorium Utama Puspahanas.

Hadir sama Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Mohammad Ab Rahman dan Komandan Puspahanas, Mej Jen Datuk Mohd Nizam Jaafar.

Sementara itu, salah seorang peserta mewakili Malaysia Airport Berhad, Superintendan Dayang Julia Kamaruddin menyifatkan kursus eksekutif tersebut berjaya menyuntik rasa kecintaan yang tinggi kepada negara.

Katanya, pemilihan panelis juga tepat apabila mereka sangat berpengetahuan tinggi dalam perkongsian bidang masing-masing dengan para peserta.

“Pemilihan panelis dan moderator yang sangat arif dalam topik yang dibincangkan memang dikagumi, tambahan pula apabila mengaitkan topik antara pertahanan negara, keselamatan dengan WOGOS.

“Kematangan dalam pemilihan tajuk-tajuk pembentangan oleh setiap speaker pula memperlihatkan eksklusif program ini,” ujarnya.

Jelas beliau, perbincangan dan penyampaian satu-satu topik serta isu yang diperbincangkan secara matang melangkaui pandangan serta perbezaan.

Katanya lagi, Kursus Minggu Eksekutif Maktab Ketahanan Nasional ini wajar diteruskan selain mengadakan kursus pada peringkat lanjutan. – airtimes.my

#AirTimes #Malaysia #Pertahanan

Related Articles

Leave a Reply