Home Pertahanan dan Keselamatan Facebook jadi perangkap utama babitkan kes penipuan e-dagang

Facebook jadi perangkap utama babitkan kes penipuan e-dagang

by Zaki Salleh

KUALA LUMPUR,  21 OKT – Penipuan pembelian secara dalam talian (e-dagang) dikesan antara kes yang paling kerap dilaporkan yang mana jumlah kes dan kerugian meningkat dalam tempoh tiga tahun ini dengan nilai jutaan ringgit.

Sepanjang tahun 2021, sebanyak 9,499 kes e-dagang direkodkan melibatkan kerugian RM73 juta dan 9,258 kes dengan kerugian RM140 juta tahun lalu.

Sehingga September tahun ini pula kes yang direkodkan adalah sebanyak 8,868 manakala nilai kerugian RM163 juta.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersil PDRM, Dato’ Sri Ramli Mohamed Yoosuf berkata, analisis pihaknya menunjukkan bilangan kes purata tahunan hampir mencecah 10,000 kes.

Menurut beliau, jumlah kerugian juga menunjukkan peningkatan yang ketara saban tahun apabila kerugian setakat tahun ini telah melebihi 55% berbanding tahun 2021.

“Dijangkakan jumlah kerugian ini akan terus bertambah berdasarkan kenaikan harga barangan dalam sistem perdagangan semasa.

“Begitu juga, kes-kes penipuan e-dagang ini dijangka meningkat pada tahun mendatang berikutan meningkatnya platform eDagang yang semakin popular dalam urusan niaga masyarakat masa kini,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Kecenderungan mangsa untuk mendapatkan harga yang lebih murah mendorong mereka membuat pembelian secara terus dengan penjual tanpa melalui platform e-dagang berkaitan.

Secara purata,  39% kes e-dagang yang dilaporkan sejak tahun 2021 adalah berkaitan urus niaga yang bermula melalui Facebook.

Ini diikuti dengan Instagram (16%), WhatsApp (13.4%), Telegram (6.3%), Mudah.My (3.7%), Shopee (1.9%), Carousell (1.1%), Lazada (0.9%), WeChat (0.5%) dan X (0.1%).

Jelas Ramli Mohamed lagi, kajian PDRM turut mendapati, penyedia platform e-dagang telah pun menyediakan prosedur urus niaga yang selamat dan teratur.

Namun, kecenderungan mangsa untuk mendapatkan harga yang lebih murah mendorong mereka membuat pembelian secara terus dengan penjual tanpa melalui platform e-dagang berkaitan.

“Tindakan ini telah mengakibatkan mereka menjadi mangsa penipuan.

“Dalam usaha membendung kegiatan penipuan ini, PDRM ingin mengingatkan masyarakat untuk sentiasa berwaspada,” ujarnya.

Sehubungan itu, pengguna juga hendaklah mengamalkan tips berikut bagi mengelakkan terpedaya.

Antaranya jangan mudah percaya dengan tawaran murah yang melampau dan

hanya membuat pembelian melalui platform eDagang yang mempunyai ciri keselamatan dan dipercayai.

Pengguna juga sentiasa semak reviu dan komen daripada pengguna lain serta pastikan item yang terjual dalam bilangan yang munasabah sebelum membuat keputusan untuk membeli.

Untuk kepastian, pengguna juga boleh menyemak nombor akaun dan nombor telefon penjual melalui portal SEMAKMULE sebelum membuat pembayaran. – airtimes.my

#AirTimes #Malaysia #PDRM #Keselamatan

Related Articles

Leave a Reply