Home SemasaGlobal #Global: Jet pejuang F-35B hilang, tentera AS minta bantuan orang ramai untuk lakukan pencarian

#Global: Jet pejuang F-35B hilang, tentera AS minta bantuan orang ramai untuk lakukan pencarian

by M.Daim

SOUTH CAROLINA, 19 SEPT – Sebuah jet pejuang stealth F-35B milik U.S Marines dilaporkan hilang selepas berlaku ‘kemalangan kecil’.

Perkara tersebut dinyatakan oleh Joint Base Charleston di akaun media sosial rasmi mereka.

“Kami sedang bekerjasama dengan pihak Marine Corps Air Station Beaufort untuk mencari sebuah F-35 yang terlibat dalam satu insiden kecil,

“Juruterbang pesawat terselamat,” katanya dalam satu kenyataan ringkas di X (sebelum ini dikenali sebagai Twitter).

Dalam kenyataan yang sama, pihak Joint Base Charleston turut menyiarkan talian telefon bagi memudahkan penduduk sekitar South Carolina untuk memberikan maklumat sekiranya mereka mempunyai maklumat tentang keberadaan pesawat terbabit.

“Pesawat kali terakhir di kesan di kawasan utara pangkalan Joint Base Charleston,” katanya yang turut menjelaskan kedudukan pesawat dikenalpasti dengan bantuan FAA.

Sementara itu, media Amerika Syarikat, NBC News melaporkan pesawat tersebut dalam mod ‘autopilot’ semasa kejadian.

“Pesawat sedang dalam keadaan mod autopilot ketika juruterbang menyelamatkan diri,

“Kemungkinan besar pesawat sedang terbang dilokasi berhampiran,” lapor NBC News yang memetik jurucakap Joint Base Charleston.

Laporan itu turut menyatakan insiden tersebut telah mengundang kritikan sesetengah pihak yang mempersoalkan bagaimana ianya berlaku.

“Macam mana sebuah F-35 hilang? Bagaimana (pesawat) tidak mempunyai sebarang peranti penjejak dan meminta orang mencari pesawat yang hilang?” kritik  Nancy Ruth Mace, seorang ahli politik di South Carolina.

Washington Post melaporkan transponder pesawat tidak berfungsi semasa kejadian.

F-35B merupakan salah satu varian jet pejuang generasi ke-5 keluaran Lockheed Martin. Ia merupakan varian STOVL (short takeoff/vertical landing).

F-35A merupakan varian yang melakukan pelepasan dan pendaratan konvensional sementara F-36C khusus untuk dioperasikan pada kapal pengangkut pesawat.

Sebuah pesawat F-35B adalah bernilai sekitar US$80 juta. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply