Home Semasa Tentera Laut China bertindak agresif, hampir terlanggar kapal Amerika Syarikat

Tentera Laut China bertindak agresif, hampir terlanggar kapal Amerika Syarikat

by M.Daim

KUALA LUMPUR, 6 JUN – Tentera Laut Amerika Syarikat (US Navy) telah mengeluarkan video yang memaparkan tindakan agresif kapal Tentera Laut Republik Rakyat China (PLA-Navy) di Selat Taiwan.

Menurut pihak pemerintah US Indo-Pacific Command (US INDOPACOM), kejadian berlaku ketika kapal pembinasa tentera laut Amerika Syarikat, USS CHUNG HOON dan kapal tentera laut Kanada, HMCS MONTREAL sedang melakukan pelayaran rutin di perairan Selat Taiwan pada 3 Jun lalu.

“Kapal PLAN LUYANG III telah melakukan manuver yang tidak selamat ketika pelayaran rutin USS CHUNG-HOON dan HMCS MONTREAL,” katanya dalam satu kenyataan ringkas.

Menurutnya, kedua-dua kapal terbabit sedang melaksanakan tugas rutin di bawah pihak Armada ke-7 (7th Fleet).

Sementara itu, pihak perhubungan awam 7th Fleet menyatakan USS CHUNG-HOON dan HMCS MONTREAL sedang melakukan pelayaran rutin di Selat Taiwan.

“Pelayaran tersebut adalah mematuhi peruntukan undang-undang antarabangsa mengenai hak kebebasan berlayar di lautan lepas dan penerbangan (high seas freedoms of navigation and overflight),

“Kedua-dua kapal in telah melalui koridor di Selat Taiwan yang berada di luar dari perairan wilayah (territorial sea) mana-mana negara pesisir,” katanya.

Menyentuh kejadian tersebut, pihak 7th Fleet menyatakan tindakan yang dilakukan oleh pihak PLA-Navy adalah tidak profesional dan berbahaya.

“Semasa pelayaran sedang dilakukan, kapal PLA Navy telah melakukan manuver berbahaya berhampiran USS CHUNG HOON,

“Kapal China telah memotong dari arah kiri (port side) USS CHUNG HOON dan melakukan pelayaran di hadapan laluan pada jarak 150 ela (137 meter),

“USS CHUNG HOON meneruskan arah pelayaran dan mengurangkan kelajuan kepada 10 knot bagi mengelakkan pelanggaran,” kata kenyataan itu.

Menurutnya, kapal tentera laut China terbabit cuba menghalang pelayaran USS CHUNG HOON untuk kali kedua pada jarak 2,000 ela (1.8 kilometer) dengan melakukan manuver dari arah kanan (starboard) ke kiri (portside) kapal terbabit.

Sementara itu, tentera China menegaskan pelayaran bebas yang dilakukan oleh Amerika Syarikat dan Kanada di Selat Taiwan sengaja diperbesarkan.

Perkara tersebut telah disuarakan oleh jurucakap Pihak Pemerintah Medan Timur Tentera China, Army Senior Colonel Shi Yi.

“Pihak tentera udara dan laut China telah memerhati dan menjejaki pelayaran kedua-dua kapal,

“Situasi tersebut telah dikendalikan mengikut undang-undang dan dilakukan secara profesional,” katanya.

Insiden ini merupakan kali kedua melibatkan kedua-dua negara besar di kawasan perairan Selat Taiwan dan Laut China Selatan dalam tempoh akhir Mei hingga awal Jun.

Sebelum ini, pesawat pejuang China, J-16 didakwa telah memintas pesawat peninjau RC-135 secara tidak profesional di Laut China Selatan.

Pemintasan tersebut menyaksikan pesawat RC-135 mengalami gegaran selepas J-16 melakukan penerbangan di hadapan pesawat terbabit pada 26 Mei 2023. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply