Home Semasa Ab Rauf dilantik Ketua Menteri Melaka yang baharu

Ab Rauf dilantik Ketua Menteri Melaka yang baharu

by Bernama

MELAKA, 31 Mac – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Bidara Datuk Seri Ab Rauf Yusoh hari ini mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Melaka yang ke-13.

Istiadat Pengurniaan Suratcara Pelantikan dan Angkat Sumpah Jawatan, Taat Setia serta Sumpah Simpan Rahsia Yang Amat Berhormat Ketua Menteri Melaka itu berlangsung di hadapan Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Ali Rustam di Seri Negeri di sini, pada pukul 3.33 petang secara tertutup.

Hadir sama, bekas Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali, barisan ADUN dan ahli Parlimen serta ketua-ketua jabatan.

Majlis angkat sumpah berkenaan diadakan selepas ADUN Lendu Datuk Seri Sulaiman Md Ali yang dilantik kali kedua sebagai Ketua Menteri Melaka pada 21 Nov 2021, melepaskan jawatannya.

Sulaiman sebelum itu dilantik sebagai Ketua Menteri buat kali pertama pada 9 Mac 2020. Ab Rauf, 62, merupakan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka sejak 2018 serta Ahli Majlis Tertinggi UMNO.

Pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka yang diadakan Nov 2021, Ab Rauf yang pertama kali bertanding, menang di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjung Bidara selepas memperoleh 3,559 undi dalam saingan tiga penjuru.

Anak jati kelahiran Masjid Tanah itu menewaskan calon Perikatan Nasional (PN) Datuk Mas Ermieyati Samsudin yang memperoleh 3,195 undi dan calon Pakatan Harapan (PH) Zainal Hassan (489 undi).

Beliau kemudiannya dilantik sebagai Exco Kanan Pelaburan, Perindustrian, Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri di bawah pentadbiran Sulaiman. PRN Melaka itu diadakan berikutan empat ADUN kerajaan negeri diketuai bekas Ketua Menteri Datuk Seri Idris Haron sebelum itu menarik sokongan terhadap Sulaiman.

Dalam pilihan raya itu, Barisan Nasional (BN) menang besar selepas memperoleh 21 kerusi berbanding Pakatan Harapan (PH) lima kerusi dan Perikatan Nasional (PN) dua kerusi.

Ab Rauf sebelum itu dilantik sebagai Speaker DUN Melaka pada 11 Mei 2020 ketika pertukaran kerajaan pada Mac 2020. Sementara itu, pada Mesyuarat Perwakilan dan Pemilihan Jawatankuasa UMNO Bahagian pada 18 Mac lepas, Ab Rauf menang tanpa bertanding bagi jawatan Ketua UMNO Bahagian Masjid Tanah dan dilantik sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka oleh Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada 22 Mac lepas.

Ab Rauf mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan (SK) Jeram sebelum menyambung pendidikan di Institut Kemahiran MARA (IKM) di Kampung Pandan, Kuala Lumpur.

Beliau telah mendirikan rumahtangga bersama dengan Datin Seri Zuriyah Aziz. – Bernama

Related Articles

Leave a Reply