Home Pertahanan dan Keselamatan Perolehan LMS: Beri peluang kepada industri pertahanan tempatan – MP Lumut

Perolehan LMS: Beri peluang kepada industri pertahanan tempatan – MP Lumut

by M.Daim

KUALA LUMPUR, 6 MacAhli Parlimen Lumut,Komander Nordin Bin Ahmad Ismail TLDM(Bersara) hari ini menegaskan kerajaan perlu mengambil kira industri pertahanan tempatan dalam melakukan perolehan Kapal Misi Pesisir.

“Saya mohon perhatian kerajaan bagi pelaksanaan projek kapal LMS pada kali ini sekurang-kurangnya dapat dipertimbangkan pelaksanaan secara pecahan iaitu dua buah kapal di limbungan luar negara,

“Manakala bakinya dibina di limbungan tempatan untuk memberi peluang kepada syarikat-syarikat tempatan dan dalam masa yang sama membangunkan keupayaan industri pertahanan negara,” katanya semasa menyampaikan perbahasan di Dewan Rakyat, hari ini.

Dalam pembentangan Belanjawan 2023, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menyatakan kerajaan bersetuju untuk memperolehi kapal LMS yang amat diperlukan oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Nordin mengulas Ucapan Penggulungan Titah Diraja oleh Menteri Pertahanan, Datuk Seri Utama Mohamad Hasan yang menyatakan perolehan kapal LMS akan dilakukan secara rundingan antara kerajaan (G-to-G).

“Persoalan saya kepada Kementerian Pertahanan adalah adakah pelaksanaan perolehan aset kapal LMS akan dilaksanakan tahun ini akan mengetepikan aspek pembangunan industri pertahanan tempatan khususnya yang selama ini telah terbukti berupaya membina kapal perang untuk TLDM,” katanya.

Beliau menambah, industri pertahanan mempunyai keupayaan dan pengalaman tersendiri.

“Segala mana pengalaman Boustead Naval Shipyard yang berjaya menguruskan pembinaan enam buah kapal ronda jenis baru kelas Kedah pada tahun 2003 hingga 2010 dimana dua buah kapal dibina di Jerman dan empat buah di Bousteard Naval Shipyard,

“Saya mohon perhatian kerajaan bagi pelaksanaan projek kapal LMS pada kali ini sekurang-kurangnya dapat dipertimbangkan pelaksanaan secara pecahan iaitu dua buah kapal di limbungan luar negara manakala bakinya dibina di limbungan tempatan untuk memberi peluang kepada syarikat-syarikat tempatan dan dalam masa yang sama membangunkan keupayaan industri pertahanan negara,” katanya.

Beliau menambah, pelaksanaan LMS sebegini dapat menjamin aspek pembangunan industri pertahanan tempatan.

“Ia seterusnya membawa manfaat ekonomi hiliran melalui peluang-peluang pekerjaan kepada vendor-vendor tempatan yang terdiri daripada perusahaan kecil dan sederhana bumiputera termasuk dari kalangan veteran Angkatan Tentera Malaysia yang sememangnya ramai yang terlibat di dalam industri pertahanan di dalam negara,” katanya. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply