Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat Tekong tempatan gagal seludup masuk 3 PATI Myanmar

Tekong tempatan gagal seludup masuk 3 PATI Myanmar

by Muaz Rizqi

BUKIT KAYU HITAM, 5 Jan – Tentera Darat Malaysia (TDM) telah menahan 3 prang pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Myanmar ketika cuba melintasi dengan menggunakan laluan yang tidak sah di sempadan Malaysia-Thailand semalam.

Markas Divisyen Kedua Infantri Malaysia (2 Div) memaklumkan, kejadian tersebut berlaku di sektor Kawasan Tanggungjawab Briged Keenam Infantri Malaysia (KTJ 6 Bgd).

Menurut 2 Div, pada 4 Februari 2023 jam 1300H, pasukan beroperasi yang sedang melaksanakan rondaan telah mengesan sebuah kenderaan Perodua Alza berwarna putih (No Pendaftaran SU 8595 J) dalam keadaan mencurigakan berhampiran kawasan sempadan Malaysia-Thailand.

“Pasukan beroperasi seterusnya bertindak menahan kenderaan tersebut,

“Hasil pemeriksaan mendapati kenderaan tersebut membawa 3 lelaki warganegara Myanmar yang tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan dan bertujuan memasuki Thailand menggunakan laluan yang tidak sah di sempadan. Manakala pemandu kenderaan adalah merupakan warga tempatan,

“Selain itu, turut dirampas sebuah kenderaan Perodua Alza berwarna putih (No Pendaftaran SU 8595 J), 3 buah telefon bimbit dan wang tunai dalam matawang Malaysia dan Myanmar dengan anggaran nilai keseluruhan rampasan sebanyak RM72,987.85,” jelas 2 Div dalam kenyatan malam tadi.

Seterusnya, PATI dan warga tempatan yang ditahan diserahkan kepada Balai Polis Bukit Kayu Hitam, untuk tindakan selanjutnya.

Tambah 2 Div, pihaknya akan terus mempertingkatkan kawalan di sempadan negara bagi mengekang aktiviti jenayah rentas sempadan khususnya melibatkan PATI. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply