Home SemasaGlobal Filipina rasmi guna sistem pertahanan udara baharu

Filipina rasmi guna sistem pertahanan udara baharu

by M.Daim

MANILA, 9 Nov – Tentera Udara Filipina (PAF) menegaskan perolehan sistem pertahanan udara SPYDER dari Israel akan meningkatkan keupayaan pertahanan negara kepulauan itu.

“Sistem pertahanan udara ini bukan sahaja digunakan untuk melindungi pangkalan tentera. Malah ia memainkan peranan penting untuk melindungi fasiliti kerajaan dan kritikal Filipina,” kata jurucakap PAF, Kolonel Ma. Consuelo Castillo yang dipetik oleh agensi media Filipina.

Semalam, PAF telah menerima SPYDER Philippines Air Defense System (SPADS) dalam satu majlis rasmi yang disaksikan oleh Presiden Filipina, Ferdinand R. Marcos Jr.

Sistem pertahanan udara mobil ini akan dioperasikan oleh 960th Air and Missile Defense Group.

Jelas Castillo, SPADS akan memenuhi peranan sebagai sistem pertahanan udara sekunder. Peranan utama pertahanan udara Filipina pada ketika ini didukung oleh jet pejuang FA-50PH.

“Sistem ini berupaya untuk menggempur pelbagai sasaran udara termasuk UAV,” katanya.

Filipina merupakan negara ketiga di rantau Asia Tenggara untuk mengoperasikan SPYDER selepas Singapura dan Vietnam.

SPYDER merupakan sistem pertahanan udara aras rendah dan sederhana keluaran syarikat pertahanan Israel, Rafael dan IAI.

Filipina telah memesan sebanyak 3 bateri Spyder-ER pada tahun 2019 melalui kontrak perolehan bernilai RM667.9 juta (US$141 juta).

Perolehan sistem pertahanan ini dilaksanakan oleh Manila melalui Horizon ke-2 Program Modenisasi Angkatan Tentera Filipina.

Anggota PAF telah mula melaksanakan latihan pengendalian sistem ini pada tahun 2021.

Negara republik itu mula menerima 2 bateri pertama pada September lalu. Bateri ke-3 yang terakhir akan diterima pada 24 Mei 2024.

Setiap bateri SPYDER merangkumi satu pusat kawal dan perintah serta 3 unit pelancar yang disertakan 4-tiub pelancar misil dipasang pada trak. Selain daripada itu, 2 kenderaan sokongan bagi tujuan penyelenggaraan dan pengisian misil turut disertakan pada setiap bateri. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply