Home Pertahanan dan Keselamatan 5 lelaki Filipina ditahan, cuba seludup keluar minyak petrol

5 lelaki Filipina ditahan, cuba seludup keluar minyak petrol

by Air Times News Network

SEMPORNA, 15 Sept – Markas Angkatan Tugas Bersama (MK ATB 2) berjaya mematahkan cubaan menyeludup minyak petrol di Pulau Omadal, semalam.

Markas Angkatan Bersama (MK AB) dalam hantaran di media sosialnya berkata, 2 buah bot pancung dalam keadaan mencurigakan berjaya dikesan oleh anggota Quick Reaction Force (QRF) ketika sedang melaksanakan rondaan di kawasan berkenaan.

“Bot pancung dari arah Tenggara Pulau Omadal menuju ke arah luar sempadan perairan Sabah berjaya dipintas serta ditahan,

“Pemeriksaan awal mendapati terdapat 3 orang awak-awak lelaki berada di bot pertama dan 2 individu pada bot kedua,

“Semua awak-awak yang ditahan merupakan warga Filipina berumur antara 34 hingga 62 tahun serta tidak mempunyai sebarang dokumen yang sah,” jelas hantaran itu.

Menurut MK AB, pemeriksaan lanjut mendapat kedua-dua bot pancung tersebut membawa 256 tong berkapasiti 25 liter dan dianggarkan sebanyak 6,400 liter minyak petrol dipercayai diseludup keluar dari negara.

“Semua barang rampasan serta tahanan telah dibawa ke jeti bagi diserahkan kepada Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Semporna untuk tindakan lanjut,

“Awak-awak yang ditahan telah melakukan kesalahan aktiviti penyeludupan minyak yang melanggar Akta Kawalan Bekalan 1961,” ujar MK AB.

Tambahnya, antara barang yang dirampas merupakan 2 buah enjin Yamaha 115Hp, 2 buah enjin Yamaha 40Hp bersama 2 bot serta minyak petrol dengan jumlah keseluruhan dianggarkan bernilai RM165,000.

Komander ATB 2 turut menzahirkan ucapan tahniah atas kejayaan operasi kerana sentiasa peka dalam keadaan siap siaga melaksanakan tugas Op PASIR dan Op Benteng Bersama di Perairan Pantai Timur Sabah. -airtimes.my

Pemeriksaan lanjut mendapat kedua-dua bot pancung tersebut membawa 256 tong berkapasiti 25 liter dan dianggarkan sebanyak 6,400 liter minyak petrol dipercayai diseludup keluar dari negara

Related Articles

Leave a Reply