Home PolitikPakatan Harapan Dedah sasaran kerusi PRU15: Rafizi ‘tegur’ MUDA

Dedah sasaran kerusi PRU15: Rafizi ‘tegur’ MUDA

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 8 Sep – Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli menegur Pengerusi Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) Negeri Sembilan, Tarmizi Anuwar yang mendedahkan sasaran kerusi pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

Beliau menjelaskan, pengumuman perkara seumpama itu disifatkan sebagai ‘tidak membantu’ parti dalam proses pilihan raya tersebut.

“Nasihat saya kepada semua parti di semua peringkat: elakkan umum kerusi mana yang nak ditandingi dahulu,

“Tidak membantu. Fokus lawan Barisan Nasional (BN dan Perikatan Nasional (PN); tunjukkan kenapa rakyat tidak wajar undi mereka,” katanya ringkas dalam ciapan Twitter miliknya, malam tadi.

Tegasnya, perkara itu seharusnya dibincangkan secara tertutup, dan bukan untuk hebahan umum.

“Benda ini kena bincang tertutup, bukan umum. Nanti bising lagi,” tambahnya.

Terdahulu, Tarmizi dilapor berkata, MUDA menyasarkan kerusi Parlimen Kuala Pilah selain meneliti beberapa kerusi berpotensi lain.

Pada Selasa, MUDA sebulat suara bersetuju untuk menyertai Pakatan Harapan (PH) sebagai salah satu parti komponen dalam gabungan itu.

Perkara itu diputuskan melalui Persidangan Pilihan Raya MUDA berlangsung pada Isnin dan Selasa.

Presiden MUDA Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata, perbincangan tidak rasmi berhubung perkara itu telah dilakukan bersama pimpinan tertinggi PH sebelum ini.

Tambahnya, MUDA juga terbuka untuk mengadakan perbincangan rasmi bersama Majlis Presiden PH berhubung perkara itu.

Timbalan Presidennya Amira Aisya Abdul Aziz turut memaklumkan, parti itu menjangkakan akan bertanding tidak kurang 15 kerusi Parlimen pada PRU-15 nanti. -airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply