Home Semasa ATM, PDRM dan KPDNHEP dikerah gempur kilang seleweng minyak masak

ATM, PDRM dan KPDNHEP dikerah gempur kilang seleweng minyak masak

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 4 Jul – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dikerah bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) serta Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk mengempur kilang-kilang pembungkusan sehingga ke sempadan negara bagi memastikan tidak berlakunya penyelewengan berkenaan isu minyak.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, langkah itu dibuat bagi memastikan peruntukan subsidi minyak masak RM4 bilion yang disalurkan pada tahun ini bagi mengurangkan beban Keluarga Malaysia tidak tiris dalam setiap peringkat rantaian serta sampai kepada pengguna.

Beliau berkata, perangkaan semasa menunjukkan edaran minyak masak paket bersubsidi di dalam negara berjumlah 60,000 metrik tan sebulan adalah melebihi daripada penggunaan isi rumah dalam negara.

“Tindakan tegas termasuk membatalkan kuota dan lesen yang telah diberikan kepada pengilang dan pembungkus akan diambil dalam usaha menangani ketirisan pengedaran minyak masak bersubsidi,”

“Mesyuarat telah membuat keputusan akan melaksanakan operasi pengauditan dan pemutihan secara komprehensif, meliputi 22 pengeluar dan 305 premis pembungkusan semula minyak masak peket yang beroperasi di seluruh negara,” katanya dalam satu kenyataan selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tindakan Kos Sara Hidup Negara (NACCOL), pada Isnin.

Ismail Sabri menjelaskan, operasi itu bertujuan mendapatkan status sebenar mengenai jumlah minyak masak peket yang dikeluarkan oleh syarikat pengeluaran dan pembungkusan serta maklumat lengkap penerima minyak masak bersubsidi tersebut.

“Mesyuarat juga bersetuju sekuriti makanan dijadikan keutamaan dalam konteks Keselamatan Dalam Negeri (KDN) bagi mengatasi masalah ini yang menyebabkanpeningkatan kos sara hidup,” ujarnya.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata, kerajaan pada masa sama akan memperhebat Program Jualan Keluarga Malaysia (PJKM) sepanjang masa dengan jualan barangan keperluan asas pada harga yang lebih murah.

“PJKM akan melibatkan kerjasama strategik bersama Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri dan pihak berkuasa tempatan serta diperluas ke institusi pengajian tinggi di seluruh negara,” jelasnya.

Tambahnya, program yang akan diterajui bersama oleh KPDNHEP, Kementerian Pertanian dan Industri Makanan, Kementerian Usahawan dan Koperasi serta Kementerian Wilayah Persekutuan itu turut dilaksanakan dalam konsep bergerak.

“Kerajaan akan turut memperkenalkan Menu Keluarga Malaysia di restoran-restoran koperasi dan kafeteria serta premis jualan makanan di institusi-institusi pengajian tinggi sebagai alternatif bagi mendapatkan hidangan pagi, tengah hari dan malam pada harga yang berpatutan,

“Kerajaan sentiasa mendengar keluhan Keluarga Malaysia dan berusaha untuk memastikan cabaran kos sara hidup dapat dihadapi dengan sebaik mungkin,” ujarnya. -airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply