Home Pertahanan dan Keselamatan Enggan sokong lanjutan SOSMA ibarat beri ruang pengganas bermaharajalela – Hamzah

Enggan sokong lanjutan SOSMA ibarat beri ruang pengganas bermaharajalela – Hamzah

by Nurulhuda

KUALA LUMPUR, 23 Mac – Pihak yang tidak bersetuju atau menyokong usul untuk melanjutkan Subseksyen 4(5) SOSMA, adalah merupakan golongan yang memberi ruang kepada penjenayah atau pengganas untuk bermaharajalela dalam negara.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin menegaskan, sebagai individu yang sayangkan negara dan keamanan pasti akan memberikan ruang yang secukupnya kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam melaksanakan peranannya.

Oleh yang demikian, Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas SOSMA) 2012 adalah mekasnisma terbaik dalam menangani ancaman keselamatan,

“Oleh itu, tempoh kuat kuasa Subseksyen 4(5) Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas SOSMA) 2012 perlu dilanjutkan selama 5 tahun lagi mulai 31 Julai 2022,” katanya ketika mengemukakan usul berkaitan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 di Dewan Rakyat, hari ini.

Terdahulu, Hamzah menjelaskan, pembentangan usul tersebut adalah bagi membolehkan pihak berkuasa untuk terus menggunakan peruntukan kuasa khas mengikut subseksyen berkenaan.

Jelasnya, perlanjutan itu akan membolehkan polis melanjutkan tempoh penahanan individu yang ditangkap dan ditahan mengikut SOSMA sehingga 28 hari.

“Peruntukan Subseksyen 4(5) SOSMA perlu dilanjutkan dan tempoh tahanan 28 hari dikekalkan bagi memberi ruang masa yang cukup kepada polis melengkapkan siasatan kes kesalahan keselamatan yang bersifat rumit dan kompleks,

“Tambahan pula, siasatan kes membabitkan kesalahan keselamatan, terutama jenayah keganasan dan jenayah terancang adalah rumit dan kompleks serta memerlukan masa untuk dilengkapkan bagi mendapatkan keterangan daripada orang yang ditahan ketika pengumpulan bukti berkaitan bagi tujuan pendakwaan, termasuk pengesanan rakan sejenayah yang masih bebas,”tegasnya.

Menurut Hamzah, tempoh kuat kuasa Subseksyen 4(5) SOSMA dihadkan kepada 5 tahun saja bagi mewujudkan elemen semak dan imbang di dalam penguatkuasaannya, namun ia boleh disemak dan dilanjutkan jika mendapat kelulusan Parlimen.

“Tempoh 28 hari dalam akta itu hakikatnya tidak mencukupi kerana kes disiasat di bawah SOSMA adalah sangat rumit dan kompleks, apatah lagi membabitkan kumpulan pengganas dan jenayah terancang yang mempunyai rangkaian luas,”ujar Hamzah.

Dalam masa yang sama, beliau juga menafikan SOSMA sebagai undang-undang yang zalim, selain menegaskan Subseksyen 4(3) memperuntukkan tiada seorang pun boleh ditangkap dan ditahan mengikut seksyen ini semata-mata atas kepercayaan atau aktiviti politik mana-mana individu.

“Sejak 2016 sehingga Januari 2022, seramai 3,717 individu ditahan mengikut SOSMA, dengan 400 daripadanya ditahan kerana terbabit elemen kumpulan pengganas, 321 terbabit aktiviti sindiket penyeludupan manusia, 1,838 kerana kesalahan pemerdagangan manusia dan 1,030 di bawah kesalahan jenayah terancang,

“SOSMA juga digunakan untuk menghukum pengganas yang menyerang Sabah yang dilancarkan Jamalul Kiram III pada 2013, dengan 551 individu ditahan mengikut SOSMA, 31 individu dituduh dan 8 daripadanya dihukum gantung sampai mati,

“Selain itu, antara kes lain membuktikan Subseksyen 4(5) diperlukan, adalah serangan di Movida Kitchen Bar and Club Lounge di Puchong, Selangor serta sindiket menyeludup keluar 131 warga Sri Lanka dari perairan Malaysia untuk ke negara ketiga,

Tegasnya, sekiranya tanpa Subseksyen 4(5) dilanjutkan dan jumlah tahanan 28 hari tidak dikekalkan, kualiti siasatan pihak polis dikhuatiri akan terjejas kerana ia dibuat secara tergesa-gesa iaitu selama 24 jam saja.

“Ia termasuklah untuk menjalankan siasatan, menyediakan dan melengkapkan Kertas Siasatan, seterusnya mengemukakannya kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk arahan selanjutnya,” katanya.

 

Related Articles

Leave a Reply