Home Pertahanan dan Keselamatan COVID-19: Hospital Medan Labuan terima kumpulan pesakit pertama

COVID-19: Hospital Medan Labuan terima kumpulan pesakit pertama

by Bernama

LABUAN, 28 Jun – Kumpulan pertama 60 pesakit kategori ketiga dan keempat COVID-19 telah dipindahkan ke hospital medan yang baharu dibuka di Dewan Serbaguna Perbadanan Labuan di sini hari ini.

Pesakit terbabit adalah dari pelbagai kluster aktif termasuk beberapa banduan dari Kluster Tembok Labuan di Pusat Koreksional Labuan.

Penubuhan hospital medan itu diumumkan buat pertama kali oleh Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 19 Jun lalu.

Hospital itu mempunyai kapasiti 100 katil termasuk empat di unit rawatan rapi (ICU) transit, lapan doktor dan 30 paramedik serta pasukan sokongan dari MERCY Malaysia.

Pengarah Jabatan Kesihatan Labuan, Dr Ismuni Bohari berkata, kebanyakan pesakit memerlukan gas perubatan oksigen dan kemudahan penjagaan kesihatan yang lebih baik.

“Kami memindahkan pesakit yang kini ditempatkan di Hospital Nukleus Labuan dan pusat kuarantin di Institut Latihan Perindustrian (ILP) ke hospital ini hingga petang ini,” katanya selepas majlis bacaan doa selamat sempena pembukaan hospital itu pada Ahad.

Labuan telah diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang dilanjutkan sehingga esok dengan lapan lokalitinya di bawah Sekatan Pergerakan Penuh. – Bernama

 

Related Articles

Leave a Reply