Home Pertahanan dan Keselamatan Tentera Laut AS akan teruskan operasi di Laut China Selatan setiap hari

Tentera Laut AS akan teruskan operasi di Laut China Selatan setiap hari

by M.Daim

PEARL HARBOR, 16 Jul – Tentera Laut Amerika Syarikat (US Navy) menegaskan pihak mereka akan terus beroperasi di Laut China Selatan pada setiap hari.

US Navy dalam satu kenyataan berkata, Amerika Syarikat (AS) akan terus mencabar tuntutan maritim diseluruh dunia tanpa mengira siapa pun.

“Komuniti antarabangsa perlu memikul tanggungjawab dalam memastikan kebebasan di kawsan perairan yang merupakan mustahak untuk kestabila, keselamatan serta keamanan global,

“Tentera AS akan terus beroperasi di Laut China Selatan setiap hari,” katanya.

Terdahulu, US Navy memaklumkan kapa pembinasa kelas Arleigh Burke, USS Ralph Johnson (DDG114) telah melakukan pelayaran di kawasan perairan Gugusan Kepulauan Spratly pada Selasa lalu.

“Operasi pelayaran ini adalah bagi memperkukuhkan hak, kebebasan dan pelayaran yang sah di segi undang-undang antarabangsa,

“Ini terutamanya dalam mencabar larangan pelayaran oleh China, Taiwan dan Vietnam,” tambahnya.

Jelasnya lagi, tuntutan di kawasan Laut China Selatan telah mengancam hak kebebasan berlayar dan juga menganggu peluang ekonomi negara-negara pesisir.

Selain itu, US Navy menegaskan pihak Armada ke-7 (US 7th Fleet) akan meneruskan operasi pelayaran terkehadapan AS di kawasan Indo-Pasifik.

“Armada ke-7 merupakan armada terbesar US Navy dan mempunyai hubungan dengan 35 buah negara maritim dalam membentuk kerjasama keselamatan dan persahabatan bagi menjamin keselamatan perairan serta menghalang sebarang konflik,” ujarnya. – airtimes.my

Related Articles

Leave a Reply