Home Semasa Ahli Parlimen Pasir Gudang, Majlis Perundingan Islam kecam sepanduk ‘halau’ Rohingya

Ahli Parlimen Pasir Gudang, Majlis Perundingan Islam kecam sepanduk ‘halau’ Rohingya

by Air Times News Network

JOHOR BHARU, 9 Jun – Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim mengecam tindakan pihak yang memasang sepanduk berhampiran Surau Kampung Plentong Baru, Johor yang melarang kedatangan pelarian Rohingya menetap di situ.

“Jika sepanduk itu dipasang oleh Jawatankuasa surau berkenaan maka ia amat dikesali,

“Saya minta Mufti Negeri Johor supaya memanggil semua jawatankuasa masjid surau berkenaan jika mereka yang memasang sepanduk menghalang rakyat Rohingya datang ke kampung Plentong Baru untuk menegur dan mendidik mereka,” kata Hassan menerusi catatan Facebook rasminya hari ini.

Beliau berkata tanggungjawab seorang Muslim kepada seseorang ialah memberi perlindungan ke atas manusia lain yang mengalami penindasan seperti rakyat Rohingya yang ditindas oleh kerajaan Myanmar.

Terdahulu tular di media sosial mengenai sepanduk tersebut yang tertera “We are not, welcoming Rohinya” dan “Kami tak perlukan anda disini” di Kampung Plentong Baru.

Sementara itu, Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Mohd Azmi Abdul Hamid menyifatkan menghalang etnik Rohingya ke surau adalah tindak yang keterlaluan.

“Sentimen membenci dan menolak komuniti Rohingya sebagai kaum Muslimin adalah suatu sentimen xenofobia yang bertentangan dengan Islam,

“Tindakan ini berlawanan secara jelas hukum Islam yang menegaskan prinsip persaudaraan dalam Islam,” katanya menerusi laman Facebooknya.

Mohd Azmi juga mempersoalkan apakah pihak yang meletak kain rentang di hadapan surau berkenaan membawa mesej sanggup mengenepikan ajaran Islam dan mengutamakan sentimen kebencian sesuatu kaum atas maklumat yang salah serta berunsur fitnah.

“Kami menyeru pihak Majlis Agama Islam, Mufti dan Jabatan Agama Islam Johor menyiasat tindakan tersebut sebelum ianya merebak dan menimbulkan keadaan yang tidak diingini,

“Kami kesal sentimen kebencian seperti ini mahu dilahir dari rumah ibadat Islam yang sepatutnya menjadi pelindung dan penegak kepada syariat Islam sebagai agama yang membawa prinsip “Rahmatan lil ‘alamin”,” ujarnya.

MAPIM juga tidak menolak kemungkinan ia dilakukan oleh individu atau sekumpulan golongan yang mahu merosakkan imej surau berkenaan. – airtimes.my

 

Related Articles

Leave a Reply