Home Pertahanan dan Keselamatan Sambutan Hari Raya Aidiladha peringkat Angkatan Tentera Malaysia hayati erti pengorbanan

Sambutan Hari Raya Aidiladha peringkat Angkatan Tentera Malaysia hayati erti pengorbanan

by M.Daim

KUALA LUMPUR, 11 Ogos – Sambutan Hari Raya Aidiladha peringkat Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah diadakan di Perkarangan Masjid Khalid bin Al-Walid, Kementerian Pertahanan Malaysia, hari ini.

Program Ibadah Korban dan Akikah yang dianjurkan secara bersama dengan pihak Pengurusan Masjid Khalid bin Al-Walid Kementah ini telah dirasmikan oleh Asisten Ketua Staf Perkhidmatan Anggota, Mejar Jeneral Datuk Azlan Abdul Rahman dengan simbolik penyerahan pisau sembelihan kepada Leftenan Kolonel Mohd Hamzah Adam, Pegawai Staf 1 Sel Pengurusan Masjid.

Daging diagihkan kepada fakir miskin di sekitar MKWK dan anak qariah masjid.

Simbolik penyerahan pisau sembelihan oleh Asisten Ketua Staf Perkhidmatan Anggota, Mejar Jeneral Datuk Azlan Abdul Rahman kepada Leftenan Kolonel Mohd Hamzah Adam, Pegawai Staf 1 Sel Pengurusan Masjid. Foto: ATM

Program ini melibatkan sejumlah 25 ekor lembu dan seekor kambing dilaksanakan sejurus selesai Acara Solat Sunat Aidiladha.

Terdahulu, solat sunat Aidiladha telah dipimpin oleh Imam Besar MKWK dan Khutbah Solat Sunat Hari Raya telah disampaikan oleh Kolonel Datuk Ab Jabar Mohamad Aris, Pengarah Operasi Kor Agama Angkatan Tentera (KAGAT).

Daging diagihkan kepada fakir miskin di sekitar MKWK dan anak qariah masjid. Antara matlamat utama program ini adalah untuk menyemarakkan semangat berkorban dalam menghayati syiar Islam.

Nilai dan tahap pengorbanan yang dilakukan oleh Nabi Ibrahim AS dan puteranya harus dijadikan panduan dan pedoman di kalangan seluruh warga ATM dan warga Kementerian Pertahanan serta penduduk sekitar disamping melahirkan perasaan bersyukur terhadap segala pemberian dan nikmat yang dikurniakan oleh Allah SWT.

Program sebegini juga adalah bagi mengeratkan lagi hubungan tali persaudaraan dan ikatan ukhuwah antara qariah masjid.

Galeri gambar (klik untuk melihat dalam saiz besar):

Related Articles

Leave a Reply