Home Semasa Pelajar Malaysia di Pekalongan selamat tiba ke tanah air

Pelajar Malaysia di Pekalongan selamat tiba ke tanah air

by Air Times News Network

SEPANG, 2 Feb- Pengalaman berhadapan tragedi banjir dan kehilangan peralatan untuk projek tahun akhir pengajian yang bernilai RM2,000 tidak mematahkan semangat pelajar dari Universiti Malaysia Kelantan (UMK) untuk kembali ke Pekalongan, Indonesia.

Mohd Aeree Abu Bakar, 24, pelajar tahun akhir Fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan UMK ketika ditemui sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2). Awal pagi ini berkata beliau sempat menyelamatkan beberapa helai pakaian, pasport, telefon bimbit dan komputer riba dalam tragedi banjir di Pekalongan pada 10 malam 27 Jan lepas.

Kurang dari sejam air di tempat penginapan lelaki dan wanita yang hanya bersebelahan air naik paras buku lali hingga ke pingang. Barang-barang projek semester akhir tahun musnah dan tidak sempat di selamatkan. Ini membuat kami rasa terkilan dan sedih kerana projek tahun akhir kami terbengkalai akibat banjir.” katanya lagi.

“Kami berlindung di Malaysia Hall, Jakarta selama dua hari dan mendapat bantuan makanan dan pakaian daripada pegawai di Kedutaan Malaysia dan pelbagai agensi Malaysia di sana,” katanya lagi.

Ketibaan Mohd Aeree dan 11 lagi rakannya disambut Menteri Luar Negeri Datuk Saifuddin Abdullah,  bersama Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMK Prof Dr Zaliman Sauli di balai ketibaan klia2 hari ini.

Kata Mohd Aeree, kesemua mereka yang terdiri daripada 10 pelajar wanita dan dua lelaki itu berada di Pekalongan sejak September tahun lepas bagi menjalani latihan industri dalam teknologi menghasilkan dye di sebuah syarikat yang dikenali sebagai Zahir Batik selama dua semester.

Sementara itu Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah ketika ditanya menjelaskan selain 12 pelajar UMK tidak ada rakyat Malaysia lain yang terlibat dalam tragedi banjir di Pekalongan.

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply