Home Pertahanan dan KeselamatanTentera Darat Sultan Kedah berkenan sempurnakan istiadat Pertukaran Panji-panji RAMD

Sultan Kedah berkenan sempurnakan istiadat Pertukaran Panji-panji RAMD

by Air Times News Network

KUALA LUMPUR, 4 Dis – Sultan Kedah Sultan Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah berkenan berangkat mencemar duli ke Istiadat Perbarisan Pertukaran Panji-panji Rejimen Batalion Pertama dan Batalion Ketujuh, Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) di sini, hari ini.

Baginda selaku Kolonel Yang Dipertua RAMD berangkat tiba ke istiadat itu sempena sambutan Ulang Tahun RAMD ke-85,  yang berlangsung di Dataran Panglima Tentera Darat, Kem Perdana Sungai Besi di sini.

Turut berangkat, Sultanah Kedah, Sultanah Maliha Tengku Ariff dan Raja Muda Kedah, Tengku Sarafuddin Badlishah Ibni Al Aminul Karim Sultan Salehuddin.

Hadir sama pada istiadat berkenaan ialah Panglima Medan Barat Tentera Darat selalu Pengerusi RAMD, Leftenan Jeneral Datuk Azizan Md Delin.

“Beta amat berbangga dengan prestasi yang ditunjukkan oleh kedua-dua batalion ini dalam melaksanakan amanah yang diberi oleh rakyat jelata.

“Sehubungan itu beta menaruh sepenuh kepercayaan bahawa kedua-dua batalion ini akan terus dapat mengekalkan keyakinan itu,” titah baginda.

Baginda juga bertitah agar kedua-dua batalion mengotakan ikrar yang dilafazkan mereka hari ini agar Malaysia tetap terpelihara daripada sebarang ancaman petualang negara.

“Peranan saudara semua amat penting bagi menyokong agenda membina negara bangsa.

“Beta juga ingin menekankan di sini bahawa setiap lapisan warga pasukan perlu mempertahankan asas profesionalisme ketenteraan melalui amalan nilai-nilai rejimental sepeti yang dipamerkan hari ini,” titah baginda lagi.

Titah baginda lagi, matlamat penganugerahan panji-panji adalah sebagai pengurniaan tertinggi bagi menghargai perkhidmatan dan kesetiaan yang dimanifestasikan oleh batalion-batalion kepada raja dan negara.

Terdahulu, baginda menyempurnakan upacara pentauliahan panji-panji menerusi acara tepung tawar sebagai simbolik pentauliahan panji-panji baharu.

Sejurus itu, diikuti penyematan selempang panji-panji oleh Baginda kepada pegawai-pegawai panji-panji sebelum disusuli lafaz ikrar panji-panji oleh Ketua Perbarisan.

Di dalam ATM, panji-panji ialah satu tanda atau lambang penghormatan negara yang dianugerahkan oleh Seri Paduka kepada perkhidmatan rejimen atau kor atau semua pasukan dalam ATM.

Related Articles

Leave a Reply