“Ini kali pertama kita bayar bonus pada tahun yang sama. Sebelum ini (bayaran khas) dibayar pada tahun berikutnya.

“Belanjawan  2018 memang tiada. Maka, kita akan mencari sumber.

“Kita berharap menerusi pelaksanaan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) akan menambah sedikit (pendapatan) untuk menampung bonus pada tahun ini,” katanya kepada pemberita di sini.

Sebelum itu, Guan Eng menghadiri  Majlis Mesra Warga Kastam Bersama Menteri Kewangan bersempena Sambutan Deepavali 2018 di Kompleks Kementerian Kewangan.

Ketika membentangkan Belanjawan 2019 pada 2 November lalu, Guan Eng berkata, kerajaan mencadangkan bayaran khas sebanyak RM500 kepada penjawat awam gred 54 dan ke bawah sebagai tanda penghargaan kepada usaha dan dedikasi penjawat awam melaksanakan tugas yang diamanahkan.

Selain itu,  kerajaan juga mengumumkan bayaran khas sebanyak RM250 kepada pesara kerajaan. Bayaran khas itu melibatkan peruntukan berjumlah RM1 bilion.

Ditanya mengenai khabar angin rombakan Kabinet, Guan Eng berkata: “Saya tidak dengar langsung.”

Sebuah portal sebelum ini melaporkan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad akan melakukan rombakan Kabinet bulan depan kerana tidak berpuas hati dengan prestasi beberapa menteri Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Portal itu mendakwa Menteri Pendidikan, Maszlee Malik dan Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Rina Harun antara yang bakal digugurkan. – Bernama