Home Semasa Pemilikan tapak pasar pertanian oleh warga asing perlu dikaji – Menteri

Pemilikan tapak pasar pertanian oleh warga asing perlu dikaji – Menteri

by Nurulhuda

PARLIMEN, 29 Okt – Sebuah jawatankuasa baharu di peringkat tertinggi Kabinet perlu diwujudkan bagi mengkaji lambakan warga asing yang memiliki, antara lain, tapak pasar pertanian dan kebun kecil di dalam negara.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Salahuddin Ayub berkata kementeriannya tidak boleh bertindak bersendirian dan memerlukan kerjasama kementerian lain bagi menangani isu berkenaan secara holistik.

Katanya, fungsi jawatankuasa yang dicadangkan ini berbeza dengan jawatankuasa Kabinet sedia ada yang dipengerusikan Menteri Dalam Negeri bagi mengawal kemasukan pekerja asing.

“Di MOA, paling kita mampu ialah menyediakan kemudahan terbaik, kita hanya mampu berikan segala kemudahan berdasarkan peruntukan yang kita ada untuk galakkan anak-anak muda tempatan terlibat dalam industri ini.

“Tetapi kalau ada lambakan orang asing tanpa kawalan dan pemberian sewa dan pemilikan bangunan yang begitu longgar itu, saya rasa kita perlu bincang di peringkat Kabinet lebih besar,” katanya pada sesi Soal Jawab Lisan di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Seri M Saravanan (BN-Tapah) yang ingin tahu tindakan kerajaan dalam mengawal pemilikan kebun kecil sehingga ke tapak perniagaan oleh warga asing yang disifatkan sangat bahaya.

Terdahulu, ketika menjawab soalan asal Saravanan mengenai cadangan kementerian dalam meningkatkan pendapatan golongan muda dalam bidang pertanian, Salahuddin berkata antara lain kerajaan akan melancarkan Majlis Agropreneur Muda, satu platform baharu selepas Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia 2018 (MAHA 2018) diadakan pada 22 Nov sehingga 2 Dis ini.

“Ini satu platform besar untuk tarik golongan muda, kita akan berikan kebebasan untuk mereka sama ada untuk memimpin atau untuk merangka strategi atas kapasiti mereka sendiri untuk majukan peranan belia dalam bidang pertanian,” katanya. – Bernama

Related Articles

Leave a Reply