Home SemasaGlobal India ikut jejak China, bina kemudahan ketenteraan di Seychelles

India ikut jejak China, bina kemudahan ketenteraan di Seychelles

by Noor Sheila Amin

India, 20 Feb – India sedang mempersiapkan bagi membina sebuah pangkalan tentera India di Seychelles sebagai sebahagian daripada perjuangan berterusan India di Lautan hindi setelah China melakukan perkara yang sama di Laut China Selatan.

Bulan lalu, India telah menandatangani perjanjian 20 tahun dengan Seychelles untuk membina sebuah landasan udara dan sebuah pangkalan untuk angkatan lautnya di Pulau Assumption.

Seychelles mempunyai kepentingan strategik yang tinggi di India, memandangkan rantaian pulau terletak berdekatan dengan laluan kapal perdagangan global utama.

Ia berlaku selepas China merasmikan pangkalan tentera di luar negara yang pertama di Djibouti tahun lepas yang mana menjadi laluan kapal perdagangan yang tersibuk di dunia.

Perjanjian itu, yang pertama kali diumumkan ketika Perdana Menteri India, Narendra Modi, melawat pulau-pulau pada tahun 2015 dan telah menghadapi masalah oleh pengkritik yang takut penyerahan wilayah menuntut pemerintah Seychelles menjelaskan syarat-syarat peranan India.

Awal bulan ini, seramai 50 orang mengadakan protes terhadap pembinaan pangkalan tentera laut. Mereka berhujah butiran projek itu tidak diumumkan kepada umum dan ia boleh memberi impak bencana terhadap persekitaran tempatan.

Salah seorang penganjur bantahan itu, Ralph Volcere, memberitahu Agensi Berita Seychelles: “Perjanjian ini tidak disokong oleh rakyat Seychelles. Kami tidak tahu apa-apa butiran, apakah pengaturannya? Apakah kosnya?

India dan Seychelles adalah jiran maritim dengan kepentingan keselamatan masing-masing. Setiausaha Luar India, Subrahmaniam Jaishankar, berkata selepas menandatangani perjanjian itu.

Kedua-dua negara “telah membuat agenda kerjasama yang meliputi usaha bersama dalam operasi anti-lanun, pengawasan dan pemantauan yang lebih baik untuk mencegah pencerobohan termasuklah penangkapan ikan haram, pemburuan haram, dadah dan pemerdagangan manusia katanya.

China telah membina pelabuhan, stesen janakuasa dan lebuh raya di seluruh Asia, tetapi syarat yang dikenakan kepada beberapa pelaburannya telah menyebabkan kemarahan.

Di Sri Lanka, ia menghadapi kritikan selepas menguasai pelabuhan selatan Hambantota yang dibina dalam perjanjian pertukaran hutang ekuiti. India kini lebih berhati-hati bagi mengelakkan pemberian pinjaman dan memberikan bantuan.

Bagaimanapun, para pegawai tentera memanggil pakatan Seychelles sebagai langkah besar dalam memperluaskan ketenteraan laut India, yang mana tempat-tempat kapal tentera berlabuh dan pesawat melalui pulau itu.

“Pembangunan itu merupakan penunjuk yang jelas bahawa sempadan geostrategik India berkembang seiring dengan jejak strategik China yang semakin berkembang di Indo-Pasifik,” kata Kapten Gurpreet Khurana, Yayasan Maritim Kebangsaan Tentera Laut India.

Related Articles

Leave a Reply